fallback

Intel планира да съкрати хиляди работници

Компанията за чипове се опитва да се възстанови след загубата на пазарен дял

08:56 | 31.07.24 г. 12

Американският производител на чипове Intel планира да съкрати хиляди работни места, за да намали разходите си и да финансира амбициозните си усилия за възстановяване от спада на печалбата си и загубата на пазарен дял, пише Bloomberg.

Намаляването на работната сила може да бъде обявено още тази седмица, твърдят източници, запознати с плановете на компанията, които са пожелали да останат анонимни, тъй като тази информация не е публична. Intel, която трябва да обяви финансовите си резултати за второто тримесечие в четвъртък, има около 110 хил. служители, като се изключат работниците в отделените вече звена.

Главният изпълнителен директор Пат Гелсингер харчи много за научноизследователска и развойна дейност, насочена към подобряване на технологията на Intel и подпомагане на връщането ѝ към водеща позиция в индустрията за полупроводници. Някога доминиращата позиция на компанията отслабна при предшествениците на Гелсингер, тъй като конкуренти като Advanced Micro Devices наваксаха изоставането си и завзеха пазарен дял. Говорител на Intel отказва да коментира въпроса.

Цената на акциите на Intel нарасна с около 1% по време на следборсовата търговия във вторник, достигайки 31,11 долара след новините.

Други производители на чипове, водени от Nvidia, се втурнаха да разработват скъпи полупроводници, пригодени за взискателните задачи, свързани с изкуствения интелект. Intel също се бори с неравномерното търсене на чипове, които работят на лаптопи и настолни компютри – нейната основна дейност.

Гелсингер залага, че Intel може да подобри тази технология, ето защо се зае с план за изграждане на фабрики за производството на чипове за други компании. Миналата седмица Intel нае Нака Чандрасекаран от Micron Technology за главен глобален оперативен директор, поставяйки го начело на цялостните производствени усилия на компанията.

Intel намали работната си сила с 5% през 2023 г. до 124 800 души до края на годината, след като обяви начало на съкращенията през октомври 2022 г. Тя забави разходите си в други области. Компанията очаква намалението на разходите да ѝ спести до 10 млрд. долара до 2025 г.

Анализатори прогнозират, че Intel ще отчете приходи без изменение за второто тримесечие спрямо година по-рано. Растежът ще се увеличи умерено през втората половина на 2024 г., а общите приходи от продажби ще нараснат с 3% до 55,7 млрд. долара за цялата година, сочат прогнози на Wall Street. Това ще е първото увеличение на годишните приходи от 2021 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:59 | 31.07.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още