fallback

Philips най-сетне си връща доверието на инвеститорите

Поръчките на компанията записаха първото си увеличение от две години

12:46 | 29.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Поръчките на Royal Philips се увеличиха за първи път от две години, след като доверието в компанията се върна след споразумение по искове на Съединените щати, свързани с дефектни устройства за сънна апнея, пише Bloomberg.

Цената на акциите на гиганта нарасна с 10% в Амстердам в резултат на новините. От началото на годината стойността на акциите се повиши с 28%, но все още е с около 40% надолу спрямо юни 2021 г., когато започна изтеглянето на проблемните устройства от пазара.

Приемът на поръчки се увеличи с 9% през второто тримесечие, съобщи компанията, като също така отчете печалба за периода, която надмина прогнозите на анализаторите.

Търсенето в Северна Америка даде тласък на бизнеса и компанията очаква новите поръчки да продължат да нарастват през третото тримесечие, коментира пред журналисти главният изпълнителен директор Рой Якобс.

Производителят си връща доверието на инвеститорите след по-ниско от очакваното споразумение по искове в САЩ, свързани с дефектни устройства за сънна апнея в края на април.

„Очакваме подобряване на бизнеса в Китай през второто полугодие“, коментира Якобс в интервю пред Bloomberg Television след представянето на отчета.

Новите поръчки на Philips нараснаха за първи път от осем тримесечия. Графика: Bloomberg L.P.

Увеличението на новите поръчки беше частично компенсирано от спада в Китай, обяви компанията.

Philips беше засегната от мащабната кампания срещу подкупите в китайското здравеопазване миналото лято, в съответствие с нарастващия фокус на Пекин върху местните и държавно ориентираните доставки на медицински технологии. Властите в цялата страна включиха строги изисквания за вътрешни продукти за много категории устройства.

„Антикорупционните мерки на китайското правителство продължиха да оказват влияние върху сроковете за изпълнение на болничните поръчки“, коментира компанията.

Коригираната печалба преди лихви, данъци и амортизация се повиши до 495 млн. евро, надхвърляйки средната прогноза за 426,3 млн. евро, дадена от анализатори, анкетирани от Bloomberg. Резултатите включват 583 млн. евро застрахователни средства, свързани с искове за отговорност във връзка със скъпоструващото изтегляне от пазара на устройствата за сънна апнея, което повиши печалбата от операции на компанията до 816 млн. евро през тримесечието.

Възвръщане на доверието

Миналия месец двамата най-големи инвеститори на Philips - Exor NV и Artisan Partners, повишиха дела си в компанията, демонстрирайки засилване на доверието в нидерландската организация.

Преди повече от две години гигантът започна да изтегля някои продукти за сънна апнея заради опасения за здравето, свързани с разпадаща се шумозаглушаваща пяна, а Американската администрация по храните и лекарствата определи грешката като проблем от клас 1, най-сериозния тип.

Изтеглянето струва на компанията около 5 млрд. долара, според изчисления на Bloomberg. Philips все още е разследвана от Министерството на правосъдието на САЩ по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:46 | 29.07.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още