fallback

Bosch купува бизнеса за жилищна вентилация на Johnson Controls-Hitachi за 8 млрд. долара

Новата придобивка ще засили присъствието на германската компания в САЩ и Азия

15:59 | 23.07.24 г.

Германската технологична група Bosch е договорила придобиването на бизнесите за жилищна вентилация на Johnson Controls и Hitachi за 8 млрд. долара, съобщи компанията във вторник. Това ще бъде най-голямата сделка на групата, чиито акции за момента не са листнати на борсата, съобщава Ройтерс.

Bosch заяви, че бизнесът на Johnson за отопление, вентилация и климатизация (ОВК) за жилищни и малки търговски приложения ще подсили подразделението на Bosch Home Comfort, увеличавайки продажбите му до 9 млрд. евро от 5 млрд. евро в момента.

Johnson Controls International (JCI) отделно заяви, че ще получи 6,7 млрд. долара в брой в рамките на слелката.

Bosch каза, че новата придобивка ще засили присъствието ѝ в САЩ и Азия, включително продажбите на термопомпи, тъй като компанията се стреми да се възползва от глобалните усилия за ограничаване на отоплението с петрол и газ с цел да се намалят парниковите газове.

Продажбата на активите на JCI включва бизнеса ѝ в Северна Америка и съвместно предприятие с японската група Hitachi, която държи дял от 40%.

Bosch заяви, че очаква глобалният пазар за отопление и охлаждане на сгради да нарасне с 40% до 2030 г., воден от технологичния напредък, борбата с климатичните промени и новите регулации.

Сделката ще бъде финансирана чрез вътрешни средства, добави компанията.

JCI заяви, че сделката се оценява на общо 8,1 млрд. долара, като се включат производствените обекти за ОВК в Шимизу, Япония, които Hitachi ще придобие.

Главният изпълнителен директор на Bosch Стефан Хартунг каза, че компанията проучва по-големи, потенциално глобални цели за придобиване и че групата е отворена да листне някои от подразделенията си на фондовия пазар.

Ройтерс съобщи през юни, че Bosch обмисля да отправи оферта за американския производител на уреди Whirlpool, чиято пазарна стойност е около 4,8 млрд. долара.

Хартунг отказа коментар по темата за Whirlpool във вторник, но каза, че сделката Johnson-Hitachi ще държи компанията ангажирана 12 месеца.

Bosch, която отчете приходи от около 92 млрд. евро миналата година, произвежда още части за автомобили, фабрично оборудване, електрически инструменти и домакински уреди.

Lennox International и Samsung Electronics са били сред кандидатите, които са се състезавали за активите на Johnson Controls, заявиха запознати с въпроса източници пред Ройтерс през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:59 | 23.07.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още