fallback

ABB отчете спад на поръчките заради слабия бизнес с автоматизация

Компанията продължава да се бори със забавяне на китайския пазар

13:00 | 18.07.24 г.

Цената на акциите на ABB се понижи, след като компанията отчете спад на поръчките в различни региони, защото по-слабото търсене на нейните продукти за автоматизация "изяжда" ръста на бизнеса с електропреносни мрежи, пише Bloomberg.

Като цяло поръчките на ABB са се понижили с 3% през трите месеца до края на юни, включително 11% спад в Китай и 6% в Северна и Южна Америка, обяви швейцарската компания.

„Китай продължава да е негативен като цяло, въпреки че имахме по-силна роля в бизнеса с електрификация и в Китай“, коментира главният изпълнителен директор Бьорн Розенгрен в интервю за Bloomberg TV. Той твърди, че е уверен във възстановяването в Китай, който носи приблизително 15% от приходите на ABB.

Търговията с акции на ABB беше спряна, след като книжата понижиха стойността си с 6,6% в началото на сесията. Когато беше пусната отново, книжата бяха с около 6% надолу.

ABB и други индустриални производители се борят с по-слабото търсене в Китай, където инфлацията и нарастващите лихвени проценти натежаха върху разходите. През април обаче ABB заяви, че е започнала да вижда признаци на възстановяване там, което даде тласъкна акциите ѝ, които са повишили стойността си с над 30% тази година

Компанията обмисля продажбата на някои от своите активи за електрическа мобилност, което включва станции за зареждане на електрически превозни средства по целия свят, както и изследователски и развойни съоръжения в Китай.

Цената на акциите на ABB се понижи след разочароващия отчет. Графика: Bloomberg

И все пак швейцарският индустриален доставчик отчете рекорден марж от 19% за второто тримесечие, подкрепен от силното търсене от центрове за данни, по-големите обеми и по-добрите цени. ABB все още очаква марж от около 18% за годината.

Мащабните инвестиции в центрове за данни, водени от възхода на на изкуствения интелект, бяха добре дошли за ABB, която произвежда трансформатори, позволяващи на електрическите мрежи да задоволяват значителните енергийни нужди на центровете.

ABB очаква сегментът да расте с повече от 10% годишно.

Мортен Вирод е готов да поеме поста главен изпълнителен директор на 1 август, заменяйки Бьорн Розенгрен, който ръководи индустриалния гигант през основните промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:00 | 18.07.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още