fallback

Войната на чипове между САЩ и Китай удря директно азиатските технологични акции

Компаниите от сектора в Азия бързо губят пазарна капитализация

08:40 | 18.07.24 г.

Китайските акции в Азия отстъпват в четвъртък, следвайки тежките разпродажби на Wall Street, подтикнати от новините, че Съединените щати обмислят по-строги ограничения върху износа на модерни полупроводникови технологии към Китай, предава Ройтерс.

Сред най-силно засегнатите са акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), най-големият поддоставчик на чипове в света, който изтрива около 2 трлн. тайвански долара (61,35 млрд. щатски долара) от пазарната си капитализация за два дни.

TSMC, която ще отчете финансовите си резултати късно в четвъртък, получи двоен удар тази седмица от информацията за ограниченията на САЩ, както и от забележките на републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп, че Тайван трябва да плаща на Америка за отбраната си.

Акциите на TSMC отстъпиха с над 3%, присъединявайки се към други технологични гиганти като големите производители на чипове в Южна Корея Samsung Electronics и SK Hynix, които отбелязаха спад съответно с 1,85% и 4,1% на борсата, докато акциите на японската Tokyo Electron поевтиняха с над 8 на сто.

Global X Asia Semiconductor ETF е надолу с 2,7%, намалявайки ръста си за годината до 13,5%.

Статия на Bloomberg News, публикувана по време на азиатската борсова сесия в сряда, твърди, че администрацията на президента Джо Байдън обмисля мярка, наречена правило за директни чуждестранни продукти, която позволява на американското правителство да спре продукт от продажба, ако е направен чрез използването на американска технология.

Това може да означава налагането на рестрикции на компании като Tokyo Electron и базираната в Нидерландия ASML.

Американските депозитарни разписки на TSMC понижиха стойността си с 8% в сряда. В отчета си за първото тримесечие, публикуван в сряда, TSMC заяви, че 69% от приходите ѝ са от клиенти, базирани в Северна Америка, а 9% са дошли от Китай.

Протективността на Вашингтон към американската индустрия за производство на полупроводници, която той смята за стратегически важна за конкуренцията срещу Китай, породи нарастваща загриженост у инвеститорите.

„Изглежда, че макро- и геополитическите фактори играят по-голяма роля от фундаментите“, коментира Кан Джин Хьок, анализатор в Shinhan Securities в Сеул.

Кан има предвид силните скорошни финансови отчети на Samsung и ASML, но отбелязва, че големите продажби на последната в Китай я прави цел на предложените ограничения в САЩ.

Китай формира около 49% от продажбите на литографските системи на ASML през второто тримесечие и около 20% от натрупаните поръчки.

Акциите на ASML понижиха стойността си с повече от 10% в сряда въпреки по-добрите от прогнозите резултати за второто тримесечие, които показаха ръст на резервациите, свързани с изкуствения интелект.

Администрацията на Байдън предприе агресивни действия, за да ограничи достъпа на Китай до модерни технологии за чипове, включително наложи широкообхватни ограничения за ограничаване на износа на AI процесори, проектирани от фирми, включително любимата на пазара Nvidia.

Последните търкания в китайско-американските отношения ускориха това, което изглеждаше като първоначални признаци на прехвърляне на инвеститорите от акциите на технологичните гиганти към компании с по-малка стойност, заради вярването, че по-ниските лихви в САЩ ще бъдат от полза на по-малките компании.

Технологичните акции се представят по-добре тази година на фона на глобалния бум на изкуствения интелект, като акциите на Nasdaq са поскъпнали с 20% от началото на годината, а S&P 500 скочи със 17%.

Но разпродажбите в Азия в четвъртък оставиха големите борси на червено, като Nikkei в Токио се понижава с 2%, а акциите в Тайван отстъпват с 2,3%.

Южнокорейският бенчмарк индекс KOSPI се понижава с 1,34%. Хонконгският технологичен индекс Hang Seng губи 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:20 | 18.07.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още