fallback

Илон Мъск засилва подкрепата на Силициевата долина за Доналд Тръмп

Големи имена от технологичната индустрия, които някога подкрепиха Джо Байдън, сега променят посоката

14:37 | 17.07.24 г. 2

Големи имена в технологичния свят се насочват към Доналд Тръмп – промяна, която вероятно ще бъде ускорена от вълнението около деветцифрения ангажимент на Илон Мъск и бившия рисков инвеститор Джей Ди Ванс, които се присъединяват към този залог, пише The Wall Street Journal.

Тези две събития подчертаха назряващата културна промяна в традиционно либералната Силициева долина, докато инвеститори и директори обявиха подкрепата си за Тръмп по различни въпроси, включително позицията на администрацията на Байдън относно изкуствения интелект и репресиите срещу придобивания от големите технологични компании. Някои казват, че след лошото представяне на Байдън на дебата и реакцията на Тръмп на опита за убийството му този уикенд, подкрепата за републиканеца е набрала по-голяма инерция.

Нарастващата подкрепа сред технологичните лидери помага за подхранването на усилията на кампанията на Тръмп чрез средства от заможни дарители. Мъск е заявил, че ще дарява по около 45 млн. долара на месец на комисия, подкрепяща Тръмп, която носи името America PAC, написа в понеделник The Wall Street Journal.

America PAC получи подкрепа и от близки до милиардера, включително технологичния инвеститор Джо Лонсдейл, бившия директор на Tesla и настоящ член на борда на SpaceX Антонио Грасиас, инвеститора Кенет Хауъри, както и партньорите в Sequoia Capital Шон Магуайър и Дъг Леоне, последният от които публично осъди Тръмп след 6 януари.

Марк Андреесен и Бен Хоровиц, основатели на влиятелната компания за рисков капитал Andreessen Horowitz, в понеделник са казали на служителите си, че възнамеряват да дарят лични пари в подкрепа на политически организации, помагащи на Тръмп, твърдят източници, запознати с въпроса. Двамата твърдят, че са взели решението, след като са заключили, че Тръмп ще направи повече от Байдън в подкрепа на стартъпите.

Културна промяна

Редица технологични директори и служители се насочиха повече към политическата десница през последните години, често в отговор на политиките на администрацията на Байдън. Някои са мотивирани от важни лично за тях въпроси като подкрепата за Израел и противопоставяне на инициативите за многообразие. Мнозина пък са разстроени от това как администрацията на Байдън преследва технологичните гиганти и регулира криптовалутите.

„В крайна сметка хората гласуват за собствените си портфейли“, коментира Борис Фелдман, дългогодишен адвокат на технологични компании и републиканец. „За технологичните директори идеята, че всяко придобиване, което се надяват да направят през следващите няколко години, ще бъде атакувано, така че дори и да успеят, то ще бъде обвързано с години чакане – това, в крайна сметка ги привлече“.

Мъск и други технологични фигури, подкрепящи Тръмп, приписват своите позиции отчасти на тези, възприети от демократите. Във вторник Мъск заяви, че премества централите на две от своите компании – SpaceX и X, в Тексас заради нов закон в щата Калифорния, където бяха базирани досега. Законът пречи на училищата да задължават учителите да уведомяват семействата, ако учениците променят своята полова идентичност.

Промяната в технологичния свят далеч не е универсална. Подкрепата на Силициевата долина за Байдън беше силна в настоящата кампания, показва анализ на данни на Федералната избирателна комисия, направен от The Wall Street Journal. Сред големите дарители попадат бившият изпълнителен председател на Alphabet Ерик Шмид и технологичните инвеститори Лорън Пауъл Джобс, Джон Доер и Рон Конуей. Съоснователят на LinkedIn и рисков инвеститор Рийд Хофман сам дари повече от 8 млн. долара в подкрепа на усилията за преизбиране на Байдън.

Някои от технологичните поддръжници на Тръмп подкрепяха демократите преди.

Андреесен подкрепи Хилари Клинтън на президентските избори през 2016 г., като по това време каза, че се противопоставя на позициите на Тръмп относно имиграцията. Той не подкрепи публично кандидат за президент през 2020 г.

Андреесен и Хоровиц написаха публикация в блог по-рано този месец, в която казват, че политическите им усилия са съсредоточени върху защитата на стартъпи от правителствени регулации, които според тях затвърждават позицията на големите технологични компании.

PayPal мафията

Обръщането на технологичната индустрия към Тръмп беше скорошна цел на група от мениджъри и инвеститори, известни като „PayPal мафията“, които помогнаха за стартирането на кампанията за дарения в началото на 2000-те години. Те включват Илон Мъск, Хауъри и рисковият инвеститор Дейвид Сакс, които събираха дарения за Тръмп както публично, така и частно, твърдят източници, запознати с въпроса.

PayPal мафията включва и рисковия инвеститор Питър Тийл, който говори на Републиканския конгрес през 2016 г. Той обаче не планира да прави никакви политически дарения за кандидата на републиканците този път.

Ванс е добре познат на PayPal мафията. Кандидатът за вицепрезидент е работил за Тийл в Силициевата долина, преди да създаде своя фирма за рисков капитал, наречена Narya Capital, която инвестира в Средна Америка. Освен Тийл, други подкрепящи Narya включват Шмид от Alphabet и Андреесен.

През 2022 г. Тийл подкрепи кандидатурата на Ванс за Сената в Охайо.

Набиране на 12 млн. долара

Преди да се присъедини към президентската надпревара, Ванс помогна за осъществяването на връзката между Тръмп и парите от Силициевата долина. При набирането на средства през юни в дома на Сакс в Сан Франциско – приятел на сенатора от Охайо, който говори на Националния конгрес на Републиканската партия тази седмица – Ванс представя Тръмп на присъстващите.

Говорейки без сценарий, Ванс разказва за напредъка на изкуствения интелект (AI), разхлабването на регулациите за криптовалутите и други проблеми, които вълнуват присъстващите. „Той имаше чудесна представа какво искат хората в стаята, предвид неговия опит“, коментира Хармийт Дилън, адвокат, който е представлявал Тръмп и е член на националния комитет на Републиканската партия за Калифорния.

Около 80 души са присъствали на събитието, където са хапнали раци и са дарили общо 12 млн. долара.

Някои присъстващи са гласували за Хилъри Клинтън или президента Байдън на предишни избори, включително Шервин Пишевар, рисков инвеститор, който е сред домакините на събитието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:38 | 17.07.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още