fallback

Илон Мъск мести централите на SpaceX и социалната мрежа X

Милиардерът е готов да обърне гръб на щата Калифорния що се касае до бизнеса

08:19 | 17.07.24 г.

Илон Мъск заяви, че мести централите на още две свои компании – социалната мрежа X и ракетната компания SpaceX – в Тексас от Калифорния, като се позовава на новия закон за половата идентичност там като „последната капка“, предава Ройтерс.

С тези стъпки милиардерът, който миналата седмица подкрепи републиканеца Доналд Тръмп за президент на САЩ, ще премести Tesla и повечето от бизнесите, които контролира или ръководи, в Тексас.

Най-богатият човек в света заяви, че е променил собственото си местожителство през 2021 г. от Калифорния на Тексас, където няма щатски данък върху доходите на физическите лица.

Нов закон в Калифорния, който забранява на училищата да изискват от учителите си да уведомяват родителите, когато дете промени половата си идентичност или сексуалната си ориентирация, е сред стимулите на Мъск, заяви той.

„Заради този закон и много други, които го предшестваха, атакувайки както семействата, така и компаниите“, коментира Мъск в социалната мрежа X, която придоби през 2022 г. и която носеше името Twitter. Милиардерът има транссексуална дъщеря.

През последните години главният изпълнителендиректор на SpaceX и Tesla започна да говори все по-открито и все по-често критикуваше администрацията на Байдън, както и позицията на демократите, по въпроси като правата на транссексуалните и имиграцията.

Гласоподавателите в Калифорния исторически са подкрепяли кандидатите на демократите, докато Тексас се смята за надеждна крепост на републиканците.

Мъск твърди, че главният офис на SpaceX трябва да се премести в наличното съоръжение в Бока Чика, Тексас, докато X ще се премести в Остин. Но колко работни места и звена ще се преместят от Калифорния в Тексас не е ясно.

SpaceX има обширна централа близо до Лос Анджелис, основен аерокосмически център, където хиляди служители изграждат работната ракета на компанията Falcon 9, капсулите Dragon за астронавти и някои от сателитите Starshield.

През 2021 г. Мъск прехвърли централата на Tesla от Калифорния в Тексас, но миналата година заяви, че Калифорния ще остане нейният инженерен център.

Той прехвърли учредяването на SpaceX от Делауеър в Тексас по-рано тази година. Това последва решението на съдия от Делауеър, което обезсили плана на Мъск за получаването на пакет от възнаграждение в размер на 56 млрд. долара от производителя на електромобили Tesla.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:21 | 17.07.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още