fallback

Google е предложила 470 млн. долара на европейски компании, за да спре тяхна сделка с Microsoft

Битката на технологичните гиганти в сферата на облачните услуги става все по-ожесточена

11:50 | 16.07.24 г.

Google предложи на група облачни компании, базирани в Европейския съюз (ЕС), пакет на стойност около 470 млн. евро в неуспешен опит да провали антимнополното им споразумениe с Microsoft, което освободи софтуерния гигант от потенциално скъпо дело в блока, пише Bloomberg.

Доставчиците на облачни инфраструктурни услуги в Европа (Cloud Infrastructure Services Providers in Europe, CISPE) миналата седмица се отказаха от жалба пред антимонополното подразделение на ЕС относно процесите на лицензиране на софтуера на Microsoft, след като достигнаха до сделка за получаване на по-справедлив достъп до технологии на американската фирма. По-рано CISPE твърдеше, че Microsoft затруднява клиентите да променят облачните доставчици, като обвързва своя бизнес софтуер с облачните си услуги Azure.

Но само няколко дни преди споразумението да бъде обявено, подразделението на Alphabet – Google, е отправило контраоферта, целяща да убеди CISPE да запази жалбата си в ЕС, сочат поверителни документи, разгледани от Bloomberg и от запознати източници, които са пожелали да останат анонимни.

Пакетът възлиза на софтуерни лицензи за около 455 млн. евро за 5 години за облачната технология на Google, както и 14 млн. евро в брой, като част от дългосрочно предложение за партньорство с фирмата с централа в Маунтин Вю, щата Калифорния, показват документите.

Предложението на Google е зависело от това CISPE да запази антимонополната си жалба в ЕС относно предполагаемите злоупотреби от страна на Microsoft. Освен това е била подкрепена с около 6 млн. евро от Amazon Web Services, като част от продължаващото партньорство с асоциацията, твърдят източниците.

Офертата обаче не е повлияла на CISPE, която включва редица европейски компании. Вместо това те са избрали да приемат предложението, което им позволява да използват подобрени функции на Microsoft Azure. Източници, запознати със споразумението, казват, че офертата на Microsoft идва и с финансов принос от 10 млн. евро.

„AWS е сред основателите на CISPE и редовно прави доброволни вноски за CISPE”, посочва AWS. "Компаниите във всяка голяма индустрия отдавна подкрепят търговските асоциации по подобни начини“.

Въпреки че Google отдавна изостава от Amazon и Microsoft на облачния пазар, тя започна да записва впечатляващи резултати. След като за първи път достигна рентабилност миналата година, облачното звено на Google отчете печалба от 900 млн. долара за първото тримесечие - доста над прогнозите на анализаторите за 672,4 млн. долара. Облачното звено на Google се разглежда като един от най-добрите залози на фирмата за растеж, тъй като основният ѝ рекламен бизнес при търсене достига пределите си.

Ефективността му може да бъде допълнително повишена чрез увеличаване на регулаторния контрол върху дейностите на Microsoft. Разследванията на ЕС могат да доведат до глоби до 10% от глобалните приходи от продажби, ако регулаторите намерят доказателства за злоупотреби с конкуренцията, което увеличава стимула за фирмите да се споразумеят с жалбоподателите.

Говорител на Google коментира, че компанията отдавна подкрепя принципите на справедливо лицензиране на софтуер и че е водила преговори за присъединяване към CISPE, за да се бори с антиконкурентните практики за лицензиране. Amazon не е отговорила веднага на запитването на Bloomberg за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 16.07.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още