fallback

Dyson съкращава една четвърт от служителите си във Великобритания

Прегледът, довел до съкращенията, е започнал преди парламентарните избори в страната да бъдат свикани през май

16:05 | 09.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Производителят на прахосмукачки и въздушни филтри Dyson ще съкрати около 1000 души във Великобритания – над една четвърт от работната си сила в страната, съобщава Financial Times.

На служителите им е било съобщено за съкращенията във вторник сутринта. Те са част от по-широко намаляване на глобалната работна сила на компанията, състояща се от 15 хил. души, посочват запознати източници.

Съкращенията са удар за Великобритания и се случват в същия ден, в който новият министър по бизнес въпросите Джонатан Рейнолдс събра над 100 бизнес лидери в разговор, в който да очертае приоритетите си.

Най-големият пазар на Dyson е в Азия, където бизнесът се конкурира с местни съперници, които често започват да произвеждат подобни на вид продукти малко след като компанията представи своите.

„Dyson работи във все по-ожесточени и конкурентни световни пазари, в които темпът на иновациите и промяната само се ускорява. Знаем, че винаги трябва да бъдем предприемчиви и гъвкави“, казва главният изпълнителен директор Хано Кирнер.

„Разраснахме се бързо и като всички компании преразглеждаме нашите глобални структури от време на време, за да сме сигурни, че сме подготвени за бъдещето“, добави той, като каза, че съкращаването на работни места е „винаги невероятно болезнено“.

Прегледът, довел до съкращенията, е започнал преди парламентарните избори в страната да бъдат свикани през май, посочват запознати с процеса източници, и съкращенията не са свързани с резултатите.

Dyson има около 3500 души екип във Великобритания. Компанията не е обявила колко позиции ще съкрати на световно ниво, като продължават прегледи в отделните страни.

Компанията, която все още се контролира от основателя ѝ сър Джеймс Дайсън, се разрасна отвъд първоначалния си фокус върху прахосмукачки към продукти като сешоари и пречистватели на въздух. Инженерният екип работи върху още десетина потенциални проекти, много от които още не са обявени.

През 2019 г. Дайсън премести централата на компанията в Сингапур, подчертавайки нарастващото значение на веригите на доставки и потребителите в Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:05 | 09.07.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още