fallback

Инвеститори на Discovery сключиха споразумение по казус със сливането с WarnerMedia

Сделката е за 125 млн. долара

09:23 | 08.07.24 г.

Инвеститорите на Discovery, които оспориха сливането на развлекателната фирма за 43 млрд. долара със звеното Warner Media на AT&T, постигнаха споразумение за 125 млн. долара заради твърденията си, че сделката ги е ощетила и е предоставила неправомерни ползи на вътрешни лица на компанията, пише Bloomberg.

Споразумението изисква компания, собственост на милиардерската фамилия Нюхаус, която беше основен акционер в оператора на Discovery Channel, да плати 100 млн. долара в рамките на споразумението, а бившият президент на Discovery Робърт Майрън и неговият син Стивън трябва да покрият останалите 25 млн. долара, сочат съдебни документи.

Група от пенсионни фондове, притежаващи акции на Discovery, заведоха иск в съд в Делауеър, твърдейки, че вътрешни лица на компанията са извлекли неправомерни ползи на стойност над 1 млрд. долара в сделката. Споразумението беше публично оповестено в петък. Обвиняемите, включително фамилията Майрън, са били част от партньорства Advance/Newhouse, които някога са притежавали привилегировани акции в Discovery, преди сливането да приключи през 2022 г., показват съдебни документи.

Семейство Майрън твърди, че не са извършени неправомерни действия и са се съгласили да се споразумеят, за да избегнат „значителната тежест, разходите, неудобството и разсейването от продължаващите съдебни спорове“, показват документите. В съдебните документи адвокатите на фондовете посочват, че споразумението е „справедливо, разумно“ и в най-добрия интерес на инвеститорите.

Адвокатите на семейство Майрон и фондовете не са открити за коментар извън обичайното работно време.

Фондовете, които включват Bricklayers Pension Fund of Western Pennsylvania, обвиниха Майрънс и други в преговори за сделка за сливане, която „не е напълно справедлива“ спрямо миноритарните акционери. Пенсилванският фонд обвини партньорството Advance/Newhouse в „изнудване“ за деветцифрено допълнително плащане, след като станало ясно, че „сливането е твърде важно за Discovery“, за да го отмени.

Комбинацията създаде Warner Bros Discovery - един от най-големите медийни конгломерати в света, чието портфолио включва Discovery Channel, Warner Bros. Entertainment, CNN, HBO и Cartoon Network, както и стрийминг услугите Discovery+ и HBO Max.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:19 | 08.07.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още