fallback

Epic Games: Apple ни пречи да пуснем магазин за игри в Европа

Враждата между двете компании продължава

19:12 | 05.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Разработчикът на „Fortnite” Epic Games заяви, че Apple възпрепятства опитите му да създаде магазин за игри за iPhone и iPad в Европа. Това е поредната ескалация в рамките на враждата между компаниите относно контрола на технологичния гигант върху екосистемата от приложения за iOS, предава Ройтерс.

Apple два пъти отхвърли документите, които са били подадени за пускането на Epic Games Store, защото дизайнът на определени бутони и елементи е бил подобен на тези, използвани от нейния App Store, посочва гейминг компанията.

„Използваме същите подходи за именуване „Инсталиране“ и „Покупки в приложението“, които се използват в популярния магазини за приложения на множество платформи, и следваме стандартните подходи за бутони в приложения за iOS”, коментира Epic в поредица от публикации в X.

„Отхвърлянето на Apple е произволно, възпрепятстващо и в нарушение на Закона за цифровите пазари (DMA), а ние споделихме нашите опасения с Европейската комисия“, допълва тя.

Под натиска на европейските регулатори през март Apple разчисти пътя на Epic да позиционира свой собствен магазин за игри за устройства с iOS в Европа.

Apple и Европейската комисия не са отговорили веднага на запитването на Ройтерс за коментар.

Двете компании са въвлечени в съдебна битка от 2020 г., когато гейминг фирмата зави, че практиката на Apple да начислява до 30% комисиони за плащания в приложения на своите устройства с операционната система iOS нарушава антимонополните правила на САЩ.

В началото на тази година Apple предложи промени в политиките на своя App Store, за да се съобрази с определени директиви на Закона за цифровите пазари, които влязоха в сила през март. Законът има за цел да улесни европейските потребители при прехвърлянето между конкурентни услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:47 | 05.07.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още