fallback

Романтични измами са стрували 1,14 млрд. долара на потребителите в САЩ през 2023 г.

Този тип измами са свързани с игра с емоциите на жертвите

14:01 | 07.07.24 г.

Киберпрестъпниците се насочват към сметките на потребителите, възползвайки се от емоциите на жертвите си, пише CNBC.

Т.нар. роматични измами включват изграждане на връзка и доверие с жертвата, така че тя доброволно да предостави достъп до своите сметки или да преведе пари на престъпника, посочва Трейси Китън, директор по измами и сигурност във фирмата за финансови проучвания Javelin Strategy & Research.

Потребителите в САЩ са загубили 1,14 млрд. долара при подобни романтични измами през 2023 г., сочат данни на Федералната търговска комисия (FTC). Средната загуба на човек е около 2000 долара – най-високата отчетена за всяка форма на измама.

„Любовните измами обикновено са едни от по-коварните, защото разчитат на емоции“, коментира Китън. „Тези неща се случват в реалния живот, това не са само предавания, които виждаме в Netflix”.

„Това, което хората трябва да разберат, е, че онези зад този тип измами биха могли да преподават майсторски класове по човешко поведение“, коментира Тереза Пейтън, бивш главен информационен директор на Белия дом, а в момента главен изпълнителен директор на фирмата за киберсигурност Fortalice Solutions.

„Те знаят различните емоционални задействащи точки, които всички ние имаме, и точно тогава нанасят удара“, допълва Пейтън. Хората се „доверяват на човека, който ги манипулира“.

Романтични измамници подвеждат жертвите си да ги мислят за някой, който не са. С течение на времето престъпникът развива връзка с жертвата, обяснява Китън.

След като се установи доверие, жертвата по-лесно може да бъде убедена да изпрати пари, да осигури достъп до банковите си сметки и в някои случаи дори да изпере пари за другата страна, коментира тя.

Около 22% от анкетираните финансови съветници с клиенти, засегнати от измама, са имали клиенти, станали жертва на любовна измама, според Javelin. Проучването, проведено през юли 2023 г., обхваща 1500 финансови съветници.

Често киберпрестъпниците установяват контакт и развиват взаимоотношения чрез социалните мрежи, казва Китън.

„За тях това е наистина лесен начин да заблудят жертвите си, защото няма контакт лице в лице“, посочва тя.

Около 40% от хората, които са казали, че са загубили пари заради любовна измама през 2022 г., твърдят, че контактът е започнал в социалните медии, е установила FTC.

Почти три четвърти, или 73%, от потребителите, станали жертва на любовна измама, са мъже, според данни на Javelin. За този доклад Javelin анкетира 5000 домакинства в САЩ през ноември 2022 г.

„В този момент всички сме изложени на опасност“, казва Пейтън от Fortalice Solutions. „Дори и да нямате голям отпечатък в социалните мрежи, вашите данни са там.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:45 | 07.07.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още