fallback

Канада налага данък върху дигиталните услуги на Big Tech

Страната не се притесни от заплахите на САЩ за ответни действия

14:36 | 04.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Правителството на канадския премиер Джъстин Трюдо разреши прилагането на данък върху дигиталните услуги на големи чуждестранни технологични компании въпреки предупрежденията за ответни търговски мерки от страна на САЩ, пише Bloomberg.

Изявление на правителството, публикувано онлайн, показва, че данъкът е влязъл в сила от 28 юни. Той ще се прилага за календарната 2024 година, като тази първа година обхваща облагаемите приходи, генерирани от 1 януари 2022 г.

Данъкът предвижда 3% налог върху приходите от цифрови услуги, които компанията генерира от канадски потребители и надхвърлят 20 млн. канадски долара (14,7 млн. щатски долара) за една календарна година. Той ще се прилага само за компании с годишни приходи в световен мащаб над 1,1 млрд. канадски долара.

Това ще засегне предимно големите американски фирми, като Alphabet и Meta Platforms са сред онези, които ще бъдат потърпевши.

Американски законодатели и правителствени служители смятат данъка за несправедлив и заплашиха да вземат мерки, ако Канада все пак реши да го наложи. Законодателството, включително данъка, беше прието миналия месец, но досега правителството не беше решило кога ще влезе в сила.

Правителството на Трюдо посочва, че най-малко седем други страни, включително Обединеното кралство, Франция, Италия и Испания, вече имат подобни данъци.

Канадските власти изчислиха, че данъкът ще събере около 7,2 млрд. канадски долара за пет фискални години.

Министърът на финансите Кристия Фрийленд коментира, че Канада няма да въведе данъка, ако бъде приложен глобален данъчен договор чрез Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, но досега този договор не е ратифициран от САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:53 | 04.07.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още