fallback

Джеф Безос ще продаде акции на Amazon за 5 млрд. долара

Това разкриват нови документи, подадени до регулаторите

13:50 | 04.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основателят и изпълнителен председател на Amazon Джеф Безос планира да продаде акции за близо 5 млрд. долара на гиганта в онлайн тъговията, след като книжата достигнаха рекорден връх, сочат документи, подадени до регулаторите, цитирани от Ройтерс.

Предложената продажба на 25 млн. акции беше разкрита в известие, подадено след края на работния ден във вторник. Стойността на книжата достигна исторически връх от 200,43 долара по време на сесията. Тя е нараснала с повече от 30% от началото на годината, изпреварвайки ръста от 4% в индекса Dow Jones Industrial Average.

След плана за продажба Безос ще притежава около 912 млн. акции на Amazon, или 8,8% от книжата в обращение.

През февруари той продаде акции на стойност приблизително 8,5 млрд. долара, след като те повишиха стойността си с 80% през 2023 г.

Безос е вторият по богатство човек в света с нетно състояние от 214,4 млрд. долара според Forbes. Той е и основател на космическата компания Blue Origin, която изстреля шестчленен екипаж до ръба на космоса през май.

През април Amazon публикува оптимистични резултати за първото тримесечие, след като базираният в Сиатъл технологичен гигант яхна вълната на изкуствения интелект. Компанията наскоро смени Адам Селипски като ръководител на звеното си за облачни изчисления. На неговото място дойде Мат Гарман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:50 | 04.07.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още