fallback

Китай е лидер в надпреварата за патенти, свързани с генеративен изкуствен интелект

Нов доклад на ООН показва, че азиатската страна има значителна преднина пред САЩ

19:00 | 03.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китай изпреварва значително други страни в изобретенията с генеративен изкуствен интелект като чатботове, като е подал шест пъти повече заявки за патенти в сравнение с най-близкия си съперник Съединените щати, показват данни на Организацията на обединените нации (ООН), цитирани от Ройтерс.

Генеративният изкуствен интелект, който създава текст, изображения, компютърен код и дори музика от налична информация, преживя бум с повече от 50 хил. патентни заявки, подадени през последното десетилетие, според Световната организация за интелектуална собственост (WIPO), която наблюдава системата, в която страните споделят признатите им патенти.

Една четвърт от тях са подадени само през 2023 г., разкрива съобщението.

„Това е една процъфтяваща област. Това е област, която расте и се разраства с все по-голяма скорост. И ние очакваме да расте още повече“, коментира пред репортери Кристофър Харисън, мениджър на WIPO, отговарящ за патентните анализи.

Заявки за над 38 хил. изобретения с генеративен изкуствен интелект са заведени от Китай между 2014 и 2023 г. спрямо 6276, заведени от САЩ през същия период, посочва WIPO.

Харисън твърди, че китайските патентни заявки обхващат широк набор от сектори – от автономното шофиране до управление на документи.

Южна Корея, Япония и Индия се класират съответно на трето, четвърто и пето място, като Индия расте с най-бърз темп, показват данните.

Сред онези, подали най-много заявки, са китайската ByteDance, която е собственик на TikTok, китайският гигант в електронната търговия Alibaba Group, както и американската Microsoft, която инвестира в стартъпа OpenAI, разработил чатбота ChatGPT.

Макар че чатботовете, които могат да имитират човешкия дискурс, вече се използват широко от търговци на дребно и други за подобряване на клиентското обслужване, генеративният изкуствен интелект има потенциала да трансформира много други икономически сектори като науката, издателската дейност, транспорта или сигурността, коментира Харисън от WIPO.

„Патентните данни предполагат, че това е област, която ще има дълбоко въздействие върху много различни индустриални сектори в бъдеще“, казва Харисън от WIPO, подчертавайки значимостта му в научния сектор, където създадените от генеративния изкуствен интелект молекули имат потенциала да ускорят разработването на лекарства.

WIPO твърди, че очаква нова вълна от патенти да бъде подадена скоро и планира да пусне бъдеща актуализация на данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 03.07.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още