fallback

Ще повтори ли AI еуфорията краха от дотком балона преди години?

Ръстът на оценките на компаниите кара много анализатори да правят сравнение между двата периода

13:46 | 02.07.24 г. 4

Възходът на акциите в Съединените щати, подсилен от вълнението около изкуствения интелект (AI), води до сравнения с дотком балона преди две десетилетия, повдигайки въпроса дали цените отново са напомпани от оптимизма относно една революционна технология, пише Ройтерс.

AI треската, съчетана с устойчивата икономика и по-силните финансови резултати, повиши индекса S&P 500 до нови рекорди тази година, който записа ръст от над 50% спрямо дъното, достигнато през октомври 2022 г. Технологичният индекс Nasdaq Composite се повишава с повече от 70 на сто от края на 2022 г.

Въпреки че различни метрики показват, че оценките на акциите и доброто настроение на инвеститорите все още не са на върховете, достигнати в началото на века, приликите лесно могат да бъдат забелязани. Малка група от големи технологични акции, включително на производителя на AI чипове Nvidia, са символ на днешния пазар, но напомнят за „Четиримата конници“ от края на 90-те – Cisco, Dell, Microsoft и Intel.

Шеметният скок на стойността на книжата на Nvidia, която нарасна с близо 4300% през последните пет години, събуди спомени за това как акциите на производителя на мрежово оборудване Cisco скочиха с около 4500% на борсата в рамките на пет години, достигайки връх през 2000 г., сочат сравнения на BTIG на двете акции.

Оценките също нараснаха, въпреки че много технологични шампиони изглеждат в далеч по-добра финансова форма от играчите по време на дотком балона от края на 90-те и началото на 2000-те. Други показатели, като оптимизма на инвеститорите, все още не са достигнали шеметните върхове от началото на века.

Тревогата е, че скокът, свързан с изкуствения интелект, ще завърши по същия начин като дотком бума – с епичен срив. След почти четворен скок за малко повече от три години, Nasdaq Composite се срина с почти 80% от своя връх през март 2000 г. до октомври 2002 г. S&P 500, който се удвои за този период от време, се срина с близо 50% след това.

Макар че няколко интернет акции като Amazon оцеляха и в крайна сметка процъфтяха, други така и не успяха да се възстановят.

„Никой не знае точно какво ще се случи с изкуствения интелект“, коментира Самир Самана, старши глобален пазарен стратег в Wells Fargo Investment Institute, отбелязвайки, че има същата несигурност относно потенциалните дългосрочни печеливши.

Повтаряйки дотком бума, секторът на информационните технологии набъбна до 32% от общата пазарна стойност на S&P 500 – най-големият дял от 2000 г. насам, когато скочи до близо 35%, сочат данни на LSEG Datastream. Само три компании, Microsoft, Apple и Nvidia, формират над 20% от индекса.

Въпреки това технологичните акции са по-скромно оценени сега, отколкото на върха на дотком балона, търгувайки се 31 пъти към очакваната печалба в сравнение с 48 пъти през 2000 г., според Datastream.

Разликата е ясна в оценките на Nvidia и Cisco – ключов доставчик на продукти, поддържащи интернет инфраструктура, чиито акции тепърва ще достигат върховете си от дотком бума.

Въпреки че и двете акции поскъпнаха, Nvidia се търгува 40 пъти очакваната печалба в сравнение с нивото от 131 на Cisco, достигнато през март 2000 г., според Datastream.

Анализатори на Capital Economics също така отбелязват, че сегашното рали се подхранва повече от стабилните перспективи за печалби, а не от нарастващи оценки - знак, че този път двигател са по-скоро фундаменталните показатели.

Бъдещата печалба на акция в сектори, съдържащи днешните лидери на пазара - технологии, комуникационни услуги и потребителски дискреционни услуги - растат по-бързо от началото на 2023 г., отколкото останалата част от пазара, показва анализ на Capital Economics. За разлика от това, очакваните печалби в секторите нараснаха с подобен темп като останалата част от пазара в края на 90-те и началото на 2000-те години, докато техните оценки скочиха по-бързо, отколкото при други акции.

По-общо казано, съотношението цена/печалба на S&P 500 от 21 пъти е доста над историческата му средна стойност, но под нивото от приблизително 25 пъти, достигнато през 1999 г. и 2000 г., според Datastream.

„Нашата основна теза е, че този технологичен балон няма да се спука, докато оценката на общия пазар не достигне нивото, което стигна през 2000 г.“, посочват анализаторите на Capital Economics в бележка.

Дотком инвеститорите бяха много по-еуфорични по някои показатели. Възходящото настроение в проучване на Американската асоциация на индивидуалните инвеститори, често разглеждано като тревожен индикатор при високи нива, достигна 75% през януари 2000 г., само месеци преди пазарът да докосне своя връх. Наскоро той възлизаше на 44,5% в сравнение с историческата средна стойност от 37,5%.

Въпреки че AI балонът не е сигурен, много инвеститори са предпазливи, че показателите могат да станат още по-разтегнати през следващите месеци, ако растежът в САЩ остане стабилен, а технологичните акции продължат да поскъпват.

„Има много прилики“, споделя Майк О‘Рурк, главен пазарен стратег в JonesTrading. „Когато имаме балон, обикновено той се корени в... някакво истинско, положително, фундаментално развитие, което стои зад него и което създава онзи ентусиазъм хората да плащат каквато и да е цена за нещата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:46 | 02.07.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още