fallback

Италия претендира за 1 млрд. евро неплатени данъци от Google

Технологичният гигант не е подал данъчна декларация и не е платил данъци върху приходите

17:43 | 28.06.24 г. 1

Италианските власти претендират за 1 млрд. евро неплатени данъци и глоби от технологичния гигант Google. Това се случва седем години след като американската компания разреши знаков данъчен спор с властите в Рим, предаде Ройтерс.

"Спазваме данъчните разпоредби във всички страни, в които работим, включително Италия", заяви говорител на компанията в изявление.

Италианската агенция по приходите е започнала процес срещу Google, който може да завърши или със споразумение, или с откриване на съдебно производство. Разследването е започнало през декември 2022 г., а претенциите обхващат годините от 2018 г. до 2022 г.

Както и при предишното разследване, прокурорите от Милано твърдят, че технологичният гигант не е подал данъчна декларация и не е платил данъци върху приходите, генерирани в Италия, но този път основанието за обвинението е различно.

През 2017 г. Google плати 306 млн. евро, тъй като беше счетено, че има постоянен обект в Италия въз основа на служителите си, работещи в страната. Сега предизвикателството се основава на цифровата инфраструктура, с която компанията разполага в страната и която ѝ позволява да работи и да генерира приходи.

Това е същият подход, който беше използван при неотдавнашното италианско данъчно споразумение с Netflix, отбелязва Ройтерс.

Ако бъде постигнато споразумение, методът на разследване ще бъде приложен към всички мултинационални уеб компании, които са под наблюдението на прокурорите от Милано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:36 | 28.06.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още