fallback

Германия може да се похвали с първия хуманоиден робот с постоянна работа

Роботът Digit на Agility Robotics работи на поточната линия в склад на GXO Logistics

13:12 | 28.06.24 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Нещата вече стават сериозни за хуманоидния робот Digit от Agility Robotics: в бъдеще Digit ще работи за постоянно в склада на доставчика на логистични услуги GXO Logistics, пише Нeise online.

Преди това машината работи там като част от пилотен проект в продължение на няколко месеца. И двете компании вече са постигнали споразумение, че роботът ще се използва за постоянно. Това вероятно ще бъде първата официална търговска експлоатация на хуманоиден робот и първото използване на хуманоиден робот като услуга (Robots-as-a-Service – RaaS).

Споразумението между Agility Robotics и GXO ще позволи на последния да използва хуманоидния робот Digit и облачната автоматизирана платформа Agility Arc. Платформата се използва за управление на множество роботи Digit. В същото време тя може да картографира цялата система, да дефинира работните процеси, да управлява операциите и да отстранява грешки. Роботите ще бъдат интегрирани в съществуващата автоматична работа, изтъкват двете компании.

Все още не е ясно какви задачи ще поеме Digit освен текущия пренос на контейнери и позиционирането им на поточната лента. Идеята е да се облекчи тежестта върху служителите хора. Agility Robotics и GXO искат да разгледат заедно нови области на отговорност като част от споразумението за RaaS. След това използването на Digit ще бъде разширено стъпка по стъпка.

„Ние надграждаме успеха на миналогодишния пилотната програма с Agility, като внедряваме напълно функционални хуманоиди Digit в реална складова среда“, казва Адриан Стох, директор по автоматизация в GXO. „Нашият подход за научноизследователска и развойна дейност е да работим с разработчици по целия свят, за да им помогнем да изградят и валидират роботи, които подобряват работната среда за нашите служители, като същевременно оптимизират операциите за нашите клиенти. Agility споделя тази философия, а Digit е идеалното допълнение за работа с нашите служители в нашия център“, добавя той.

В допълнение към Agility Robotics и GXO, други компании също започват да интегрират роботи във фабриките. Тук изпъкват BMW, който използва хуманоидния робот Figure 01, както и Mercedes-Benz, който залага на робота Apollo на Apptronik. Към тях може да се добави и Nio с Walker S от UBtech.

Тези компании обаче все още не са напреднали, колкото Agility Robotics с нейния Digit, който се превърна в първия хуманоиден робот с постоянна работа.

Agility Robotics вече стартира пилотен проект с GXO Logistics през септември и тества друг хуманоиден робот, Apollo, за употреба в логистични складове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:12 | 28.06.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още