fallback

Графика на деня: Колко получават служителите на компаниите от Великолепната седморка?

Само през май технологичните гиганти добавиха 1,4 трлн. долара към пазарната капитализация на S&P 500

18:33 | 13.06.24 г.

Компаниите от Великолепната седморка дават тласък на фондовите пазари до нови висоти, водени най-вече от Nvidia, Microsoft, Apple и Alphabet, пише Visual Capitalist.

Само през май технологичните гиганти добавиха 1,4 трлн. долара към пазарната капитализация на S&P 500, задминавайки общия ръст на останалите 296 компании през същия период. Nvidia допринесе за над половината от това увеличение. Докато акциите на технологичните компании процъфтяват, много от тях предлагат сериозни заплати със значителни планове с опции върху акции.

Днешната графика представя медианното заплащане на компаниите от Великолепната седморка през 2023 г. въз основа на анализ на данни от Wall Street Journal и MyLogIQ.

Meta е лидер с медианно заплащане от 379 050 долара, което е над шест пъти повече от медианната заплата за страната.

Не само че тя е водещата компания във Великолепната седморка, но има и едно от най-високите медианни заплащания сред дружествата в S&P 500. Между 2022 и 2023 г. заплащането е нараснало с 28% след четири кръга съкращения на позиции, в рамките на които хиляди служители бяха съкратени в „година на ефективност“.

След Meta е компанията майка на Google – Alphabet, с медианно заплащане от 315 531 долара. Компанията предлага хибридна работа, изисквайки от служителите си да бъдат в офиса около три дни седмично. Това отразява тенденция, видяна още в Amazon и Salesforce, за да се насърчи сътрудничеството на място.

В Nvidia служителите получават медианна заплата от 266 939 хиляди, подкрепена от растящата цена на акциите. Миналата година над 300 млн. долара са били разпределени сред служителите съгласно служебния план за покупка на акции. Заедно с конкурентния пакет заплащане, компанията предлага политика на неограничен брой платен отпуск и платено майчинство от 22 седмици.

Почти на дъното е Tesla, където медианното заплащане на служителите е 45 811 долара. Автомобилният сектор е печално известен със стръмните разлики в заплащането между висшите мениджъри работниците, като главните изпълнителни директори често печелят 300 пъти повече от средния служител.

През 2023 г. главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск не получи заплащане, а вместо това му бе платено чрез базирани на представянето опции върху акции. В началото на тази година съдия спря зашеметяващия му пакет заплащане от 56 млрд. долара, но в четвъртък Мъск съобщи в X, че повторното одобрение на пакета се приема от акционерите с „големи маржове“ преди годишната среща на компанията.

Източник: Visual Capitalist

Други графики на деня можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:33 | 13.06.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още