fallback

Илон Мъск се отказа от делото срещу OpenAI

Адвокатите на Мъск са поискали от щатския съд в Калифорния да прекрати иска, подаден през февруари, без да дадат причина за хода

08:46 | 12.06.24 г.

Милиардерът предприемач Илон Мъск във вторник се отказа от делото, с което обвиняваше разработчика на ChatGPT OpenAI и главния му изпълнителен директор Сам Алтман, че са изоставили първоначалната мисия на стартъпа да развиват изкуствен интелект (AI) в полза на човечеството, а не с цел печалба, съобщава Ройтерс.

Адвокатите на Мъск са поискали от щатския съд в Калифорния да прекрати иска, подаден през февруари, без да пояснят каква е причината за хода, показват документи във Върховния съд в Сан Франциско.

Съдия от Върховния съд там се готвеше да изслуша молбата на OpenAI да отхвърли делото по време на изслушване, насрочено за сряда.

OpenAI и адвокат на Мъск не са отговорили веднага на исканията за коментар.

Мъск се отказа от делото, преди то да бъде разгледано по същество, което означава, че може да го подаде отново в друг момент.

Искът отбеляза кулминацията на противопоставянето на Мъск срещу стартъпа OpenAI, на който бе съосновател и който оттогава се превърна в лицето на генеративния AI чрез финансиране за милиарди долари от Microsoft.

Миналия юли Мъск основа свой собствен стартъп за изкуствен интелект, xAI, който набра финансиране за 6 млрд. долара в кръг от серия B през май, за да достигне оценка от 24 млрд. долара.

В иска се твърди, че Алтман и съоснователят на OpenAI Грег Брокман са се обърнали към Мъск, за да създадат дружество с нестопанска цел с отворен код, но стартъпът, създаден през 2015 г., сега е фокусиран върху генерирането на печалба.

OpenAI „изгори учредителното споразумение“ миналата година, когато пусна своя най-мощен езиков модел GPT-4, се казва в делото.

В иска Мъск искаше съдът да принуди OpenAI да направи изследванията и технологиите си достъпни за обществеността и да попречи на стартъпа да използва активите си, включително GPT-4, за финансова изгода на Microsoft и други.

OpenAI твърдеше в съдебно заявление, че делото се основава на непоследователни твърдения, описвайки ги като измислен опит на Мъск да прокара собствените си интереси в AI.

„Виждайки забележителния технологичен напредък, който OpenAI постигна, Мъск сега иска този успех за себе си“, твърдяха адвокатите на OpenAI.

В документи през април Мъск каза, че OpenAI се опитва да „предложи аргументи, които се основават на спорни факти“, които са извън обхвата на делото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:46 | 12.06.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още