fallback

Новият публичен спор на Мъск - какво точно означава "наука"?

Милиардерът влезе в пореден конфликт, този път с учен на Meta

16:05 | 04.06.24 г. 2

Илон Мъск препуска към научнофантастичното бъдеще, докато лидерът на Meta Platforms, отговарящ за изкуствения интелект, се застъпва за това, което има в основата си традиционния научен подход.

Тази разлика в мисленето излезе на преден план миналата седмица по време на поредното избухване на скандал между Мъск и компанията майка на Facebook и предизвика дебати относно значението на думата „наука“, пише Тим Хигинс за The Wall Street Journal.

Малко след като Мъск използва социалната си мрежа X, за да отбележи набирането на 6 млрд. долара капитал от стартъпа му за изкуствен интелект xAI, ключовият AI учен на Meta Йен Лъкун отправи критики към конкурентната компания и самия Мъск.

Милиардерът се обърна към любимото си опровержение – завоалирано предположение, че директорът, който също така е известен професор, не е постигнал много. „Каква „наука“ направихте през последните 5 години?“, попита Мъск.

„Над 80 технически текста, публикувани от януари 2022 г.“, отговори Лъкун. „Ами ти?“

На което Мъск отговори: „Това не е нищо. Старай се повече!“

Междувременно Мъск, Meta и други технологични гиганти предлагат различни визии за бъдещето на изкуствения интелект и се позиционират, така че да бъдат възприемани като лидери в областта.

Заложени са сърцата и умовете на експерти по изкуствен интелект – академични и други – необходими, за да се въведе технологията, която инвеститорите пък смятат, че ще отключи нови начини на работа за индустриите и в живота ни. Под туитовете се крие скрито напрежение между изследователи и учени, изследващи нови идеи, и предприемачии инвеститори, които искат да се възползват от тези открития. Тази вражда отдавна тлее в Силициевата долина

Епизодът започна в понеделник, когато Лъкун, професор в Нюйоркския университет, нападна Мъск, който туитна, за да насърчи хора да кандидатстват за работа в неговия стартъп.

„Присъединете се към xAI“, написа Лъкун, „ако можете да изтърпите шеф, който:

- твърди, че това, върху което работите, ще бъде решено следващата година (без натиск);

- твърди, че това, върху което работите, ще убие всички и трябва да бъде спряно или поставено на пауза (да, ваканция за 6 месеца!);

- твърди, че иска „максимално стриктно следване на истината“, но бълва луди конспиративни теории в собствената си социална платформа.“

Някои четат нападката за „науката“ като отхвърляне на ролята, която изследванията са изиграли за едно поколение експерти по изкуствен интелект. От години компании като Meta и Google по света наемат най-добрите умове в областта на AI от университетите, задоволявайки желанията им да присъстват и в двата свята, като им позволяват да публикуват своите изследвания публично, докато същевременно се опитват да внедряват продукти.

За учен като Лъкун публикуваните изследвания, независимо дали са рецензирани, или не, позволяват на идеите да процъфтяват и да се изгражда репутация, която, от своя страна, помага за изграждането на звезди в системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:07 | 04.06.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още