fallback

Atos има срок до 5 юни да реши кой спасителен план ще използва

Предстои да се реши дали компанията ще заложи на плана на Даниел Кретински или на Дейвид Лаяни

11:51 | 03.06.24 г.

Затъналата в проблеми IT консултантска фирма Atos си даде време до сряда да избере между две преработени предложения за преструктуриране, които биха намалили броя на настоящите ѝ акционери и значително биха свили дълговата ѝ тежест, предава Ройтерс.

Двете конкурентни оферти - едната, водена от чешкия милиардер Даниел Кретински, другата от водещия инвеститор на Atos Дейвид Лаяни - са "като цяло в съответствие" с условията, поставени от Atos, гласи изявление на френската компания от днес.

Предложенията включват свиване на дълга на Atos от 4,8 млрд. евро и ново финансиране, се казва в съобщението. То допълва, че подробностите за двете преразгледани оферти ще бъдат публикувани на уебсайта на компанията.

Новият краен срок 5 юни на практика удължава битката между Кретински и Лаяни, след като двамата вече представиха много различни тактики за подсилване в първоначалните си предложения за укрепване на финансите на компанията.

Жестоката конкуренция между двамата бизнесмени доведе до размяна на остри коментари във френската преса и от двата лагера, а това предизвика призиви от страна на председателя на Atos Жан-Пиер Мустие за сдържаност.

Ревизираната оферта на Лаяни, подкрепена от инвестиционната компания Butler Industries и по-малката IT консултантска фирма Econocom, е получила подкрепата и на някои кредитори, посочва Atos.

Компанията не уточнява какъв е делът на дълга към тази група кредитори. Подкрепата от страна на кредиторите в такъв процес е от съществено значение, тъй като преструктурирането на дълга на Atos в крайна сметка ще се нуждае от одобрението на кредиторите, притежаващи поне две трети от дължимите средства.

Променената оферта на Кретински, подготвена от неговата група EPEI, е подкрепена от британския инвестиционен фонд Attestor.

Atos също така заяви, че преглежда офертите за своето бизнес звено Worldgrid, което предоставя IT решения в сферата на производството на енергия.

Миналия месец френският министър на финансите заяви, че ще се увери, че звеното, което работи и за френския гигант за ядрена енергия EDF, ще остане „под френски контрол“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 03.06.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още