fallback

Nvidia пуска следващо поколение платформа за AI чипове през 2026 г.

Компанията планира да актуализира своите ускорители за изкуствен интелект всяка година

19:12 | 02.06.24 г. 2

Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг заяви, че компанията планира да актуализира своите ускорители за изкуствен интелект всяка година. Той обяви още чип Blackwell Ultra за 2025 г. и платформа от следващо поколение в етап на развитие, наречена Rubin, за 2026 г., предава Bloomberg.

Компанията, която сега е най-известна със системите си от центрове за данни с изкуствен интелект, представи също нови инструменти и софтуерни модели в навечерието на изложението Computex в Тайван. Nvidia разглежда възхода на генеративния изкуствен интелект като нова индустриална революция и очаква да играе основна роля с насочването на технологията към персоналните компютри, съобщи главният изпълнителен директор, който говори в Националния тайвански университет.

Nvidia е сред компаниите, които се възползват най-много от огромните разходи за изкуствен интелект, които ѝ помагат да се превърне в производителя на чипове с най-висока оценка в света. Но сега тя изглежда разширява клиентската си база отвъд няколкото гиганта в областта на компютърните изчисления, които генерират голяма част от продажбите ѝ. Като част от разширяването Хуанг очаква повече компании и правителствени агенции да възприемат изкуствен интелект – от корабостроителни компании до производители на лекарства. Той се върна към теми, които очерта преди една година на същото място, включително идеята, че компаниите без AI способности ще изостанат.

„Наблюдаваме нарастване на изчисленията“, каза Хуанг в неделя. Докато количеството данни, които трябва да бъдат обработвани, расте експоненциално, традиционните методи за изчисление не могат да отговорят на темпото и единствено чрез ускорени изчисления в стила на Nvidia можем да намалим разходите, допълни той. Хуанг се похвали с 98% спестявания на разходите и 97% по-малко изисквана енергия с технологията на Nvidia, като заяви, че това са „сметки на главен изпълнителен директор, които не са съвсем точни, но посоката е вярна“.

Хуанг съобщи, че задаващата се платформа Rubin AI ще използва HBM4, следващото поколение високоскоростна памет, без да разрива подробни спецификации на предстоящите продукти, които ще последват Blackwell.

Nvidia започна бизнеса си с продажби на графични карти за настолни компютри и този опит ще ѝ бъде от полза в момент, когато производителите на компютри се стремят да добавят още AI функции към машините си.

Microsoft и партньорите ѝ в производството на хадруер използват изложението Computex, за да показват нови лаптопи с AI подобрения под бранда Copilot+. Повечето от тези устройства, които излизат на пазара, се основават на нов вид процесор, който ще им позволява да издържат по-дълго време с едно зареждане на батериите, осигурени от конкурента на Nvidia Qualcomm.

Макар че тези устройства са добри за прости AI функционалности, добавянето на графични карти на Nvidia ще повиши значително тяхното представяне и ще донесе нови характеристики за популярен софтуер като игри, съобщи Nvidia. Производители на персонални компютри като Asustek Computer предлагат подобни компютри, съобщи компанията.

За да помогне на производителите на софтуер да осигурят нови способности на персоналните компютри, Nvidia предлага инструменти и предварително обучени AI модели. Те ще решават сложни задачи като например дали да анализират данни на самата машина или да ги изпратят към център за данни по интернет.

Отделно от това Nvidia пуска нов дизайн за сървъри, изградени върху чиповете ѝ. Програмата MGX се използва от компании като Hewlett Packard Enterprise и Dell Technologies, за да могат да стигат до пазара по-бързо с продукти, които се използват от корпорации и правителствени служби. Дори конкуренти като Advanced Micro Devices и Intel се възползват от дизайна със сървъри, които поставят техните процесори редом до чиповете на Nvidia.

Обявени по-рано продукти като Spectrum X за нетуъркинг и Nvidia Inference Microservices, или NIM, който Хуанг нарича „AI в кутия“, сега са широко налични и използвани, съобщи компанията. Тя също така ще предложи безплатен достъп до NIM продукти.

Хуанг насърчи също използването на дигитални двойници във виртуалния свят, който Nvidia нарича омнивселена. За да представи възможния мащаб, той показа дигитален двойник на Земята, наречен Земя 2, и как той може да помогне за осъществяването на по-усувършенствано моделиране на климата и други сложни задачи. Хуанг отбеляза, че базирани в Тайван производители като Hon Hai Precision Industry, известна още с името Foxconn, използват инструментите, за да правят планове и управляват заводите си по-ефективно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:23 | 02.06.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още