fallback

Как AI направи Марк Зукърбърг отново популярен в Силициевата долина

През годините лидерът на Meta беше критикуван за много неща, но сега подходът му към изкуствения интелект оставя всичко на заден план

20:43 | 29.05.24 г. 2
Автор - снимка
Създател

Когато главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг миналата година обяви, че компанията му ще пусне система с изкуствен интелект, Джефри Еманюел има известни резерви.

Еманюел, хакер на непълен работен ден и AI ентусиаст на пълен, се е занимавал със „затворени“ модели с изкуствен интелект, включително с този на OpenAI. При тях основният системен код не може да бъде достъпен или модифициран. Когато Зукърбърг представи изкуствения интелект на Meta след покана само към малък брой академици, Еманюел става загрижен, че технологията ще остане ограничена само до малък кръг от хора.

Но когато миналото лято пусна обновената AI система, Зукърбърг обяви, че вече залага на „отворен код“, така че той може свободно да се копира, модифицира и използва повторно от всеки, пише Майк Айзък за The New York Times.

Еманюел, основател на блокчейн стартъпа Pastel Network, е омаян. Той твърди, че оценява изкуствения интелект на Meta като мощен и лесен за използване. Най-вече му допада как Зукърбърг подкрепя идеята за предоставяне на технологията безплатно – до голяма степен противоположно на онова, което направиха Google, OpenAI и Microsoft.

„Имаме шампион в лицето на Зукърбърг“, казва 42-годишният Еманюел. „Слава Богу, че имаме кой да защити етоса на отворения код от тези други големи компании“.

Зукърбърг се превърна в най-известния лидер на технологична компания, който подкрепя и популяризира модела на изкуствения интелект с отворен код. Това постави 40-годишния милиардер директно от едната страна на дебата дали потенциално променящата света технология е твърде опасна, за да бъде предоставена на всеки програмист, който я иска.

Microsoft, OpenAI и Google имат стратегия за по-скоро затворен AI с цел защита на техните технологии от това, което определят като твърде голяма непредпазливост. Зукърбърг обаче застава категорично зад идеята си, че технологията трябва да бъде отворена за всички.

„Тази технология е толкова важна, а възможностите са толкова големи, че трябва да отворим кода и да я направим толкова широко достъпна, колкото можем отговорно, така че по този начин всеки да може да се възползва“, коментира той във видео в Instagram през януари.

Тази позиция превърна Зукърбърг в неочаквана звезда за много от разработчиците в Силициевата долина. Въпреки че главният изпълнителен директор продължава да се бори с проблемите с дезинформацията и безопасността на децата в платформите на Meta, много инженери, програмисти, технологични експерти и други подкрепиха позицията му изкуственият интелект да бъде пуснат достъпно за масите.

От пускането на първия напълно отворен AI модел на Meta LLaMA 2 през юли софтуерът е свален над 180 млн. пъти, обяви компанията. По-мощна версия на модела, LLaMA 3, която се появи през април, достигна за рекордно време върха на класацията за изтегляния, подготвяна от сайта на AI общността Hugging Face.

Разработчиците са създали десетки хиляди свои персонализирани програми с изкуствен интелект върху софтуера на Meta, които извършват всичко – от това да помагат на лекарите да четат рентенови снимки до създаване на десетки дигитални чатбот асистенти.

„Казах на Марк, че мисля, че LLaMA с отворен код е най-популярното нещо, което Facebook някога е правил в технологичната общност“, коментира Патрик КОлисън, главен изпълнителен директор на компанията за разплащания Stripe. Наскоро той се присъедини към стратегическата консултантска група на Meta, която помага на компанията при вземането на стратегически решения относно AI технологията. Meta е собственик на Facebook, Instagram и други приложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:43 | 29.05.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още