fallback

"Мъртви връзки" между сайтовете заливат интернет пространството

Една четвърт от уеб страниците, които са съществували между 2013 и 2023 г. вече не са достъпни, показва ново проучване

20:45 | 28.05.24 г.

Често се казва, че интернет е завинаги, но ново проучване, че това не е точно така, пише Fast Company.

Една четвърт от уеб страниците, които са съществували между 2013 и 2023 г. вече не са достъпни, показва ново проучване на Pew Research Center. Този т.нар. „дигитален разпад“ оставя следа от мъртви връзки между сайтовете на правителства, медии, Wikipedia, повдигайки важен въпрос: каква е дългосрочната цена от загубата на сайтове, колкото една Александрийска библиотека, в рамките на десетилетие?

За да стигнат до броя на тези мъртви линкове, изследователите са събрали произволна извадка от близо 1 млн. уеб страници от услугата за интернет архивиране Common Crawl и са проверили дали те все още са достъпни. Pew установява, че 38% от страниците от 2013 г. са недостъпни, както и 15% от тези от 2022 г. и 8% от 2023 г. Това показва, че макар разпадът на връзките да е нещо, което нараства с времето, то е проблем дори за сайтове, които са само на една година.

Pew определя недостъпните страници като такива, които вече не съществуват на хостинг сървърите си (т.е. потребителите получават някакво съобщение тип „Грешка 404: сайтът не е открит“, когато посетят страницата). Изследователите откриват поне един счупен линк в 54% от секцията „Бележки“ в Wikipedia, в 23% от новинарските страници и в 21% от правителствени сайтове.

„Вероятността новинарските сайтове с високо ниво на трафик и тези с по-малко такъв да съдържат счупени връзки е еднаква“, пишат автори от Pew. „Особено вероятно е страниците на местни управи (тези, които принадлежат на градските управи) да имат неработещи връзки“.

Проучването предполага, че в социалните медии също има високо ниво на счупени връзки. Близо 20% от публикациите вече не са публично видими в X (Twitter). От тях 60% са от акаунти, които вече са с ограничена видимост, спрени или изтрити, а 40% са публикации, които са били изтрити от акаунти, които все още съществуват, установяват изследователите. Въпреки че не са проучили MySpace, така или иначе там няма много за гледане. През 2019 г. сайтът загуби цялото си съдържание, качено преди 2016 г.

„Интернет е невъобразимо огромно хранилище на съвременния живот, със стотици милиарди индексирани сайтове“, пишат авторите. „Но макар че потребителите по целия свят разчитат на мрежата за достъп до книги, изображения, новинарски статии и други ресурси, това съдържание понякога изчезва от погледа“.

Макар че бившите потребители на MySpace може и да не скърбят за загубата на неудобни снимки от тийнейджърските им и ранните двадесет години, цялостният феномен на цифровия разпад заплашва да ни остави с по-малко информация и непълна картина на еволюцията на мрежата.

Във времето преди персоналните компютри и смартфони, един изследователски проект може да включва посещение на библиотека, за да прегледате физически енциклопедии или да видите стари вестници на микрофилм. Днес хората приемат, че интернет ще бъде вечно хранилище на знания, достъпно с няколко докосвания на клавиатурата. Оказва се, че може да разполагаме с много по-малко, отколкото предполагаме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:54 | 28.05.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още