fallback

Starlink пусна интернет услугата си в Индонезия

Услугата на SpaceX разширява обхвата си в Югоизточна Азия

13:48 | 20.05.24 г.

Илон Мъск пусна сателитната интернет услуга Starlink на SpaceX в Индонезия, докато страната от Югоизточна Азия се стреми да подобри интернет свързаността в отдалечени райони, пише CNBC.

Събитието по старта се състоя в обществен здравен център в Бали, а основателят на SpaceX каза пред местните медии, че е „много развълнуван“ дa предложи интернет услуги в райони с ограничена или никаква свързнаост и че интернет връзката може да бъде „животоспасяващо средство за отдалечени клиники“.

„Наистина важно е да подчертаем значението на интернет свързаността и доколко тя може да промени животи и да спаси животи“, коментира Мъск пред местни медии.

SpaceX, която произвежда и изстрелва модерни ракети и космически кораби, е разработчик на сателитите Starlink, които осигуряват интернет връзка на отдалечени места. Starlink вече е налична в Югоизточна Азия – в Малайзия и Филипините.

Индонезия, най-големият архипелаг в света с повече от 17 хил. острова, е изправена пред разделение в свързаността в градовете и селата. Милиони хора, живеещи в селските райони, имат ограничен или никакъв достъп до интернет услуги.

Министърът на комуникацията и информатиката Буди Арие Сетиади по-рано коментира, че Starlink ще помогне на Индонезия да разшири достъпа до интернет в региони, които не са обхванати от местни интернет доставчици, пише индонезийската информационна агенция Antara.

Министърът също така се опита да разсее опасенията, че влизането на Starlink ще навреди на местните интернет доставчици.

„Когато имате достъп до интернет, можете да научите всичко“, каза Мъск, който е и главен изпълнителен директор на производителя на електромобили Tesla. „Но ако нямате интернет връзка, е много трудно да се научите.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:43 | 20.05.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още