fallback

Google пуска версия на своята търсачка, поддържана от изкуствен интелект

До края на годината версията ще бъде достъпна за над 1 млрд. потребители

22:20 | 14.05.24 г.
Автор - снимка
Създател

Google, част от американската технологична група Alphabet Inc., пуска версия на своята едноименна интернет търсачка, която включва отговори, написани от изкуствен интелект (ИИ), съобщава Bloomberg.

Компанията започна да използва ИИ за изготвяне на отговори на въпроси миналата година, но потребителите трябваше да се регистрират за тестовата версия на продукта, за да го използват.

Google ще направи новата итерация на търсачаката, включваща това, което нарича AI Overviews, достъпна за потребители в САЩ още тази седмица, като ще разшири употребата ѝ до повече страни през следващите месеци, достигайки до над 1 млрд. потребители преди края на годината.

През април Google обяви, че с течение на времето компанията ще похарчи повече от 100 млрд. долара за разработване на технология за ИИ. На конференцията TED във Ванкувър главният изпълнителен директор на Google DeepMind Демис Хасаби беше запитан за потенциален суперкомпютър, наречен Stargate, който се планира от Microsoft и OpenAI и за който разкри статия в The Information от март.

„Не говорим за нашите конкретни данни, но мисля, че инвестираме повече от това с течение на времето“, отговори Хасабис, без да разкрива подробности за разходите. Освен това той заяви, че Alphabet има превъзходна изчислителна мощ спрямо конкурентите, включително Microsoft.

Хасабис съосновава DeepMind през 2010 г., преди стартъпът да бъде придобит от Google преди десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:45 | 14.05.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още