fallback

SoftBank отчете печалба, въпреки че Vision Fund отново се представи зле

Технологичният инвеститор продължава да се сблъсква с трудности

18:18 | 13.05.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Японският конгломерат SoftBank Group отчете нетна печалба за последното тримесечие на своята фискална година. Това се случи, въпреки че нейният Vision Fund записа загуба и подчерта предизвикателствата, пред които е изправен технологичният инвеститор, включително в реализирането на големите му амбиции в сферата на изкуствения интелект (AI), предава Ройтерс.

SoftBank е генерирала 328,9 млрд. йени (2,11 млрд. долара) печалба за периода януари-март в сравнение със загубата на 32 млрд. йени година по-рано. Второто поредно тримесечие на печалба обаче не беше достатъчно да разсее черните облаци над годишното представяне на гиганта.

Инвеститорите са все по-фокусирани върху прогнозата на звеното Arm Holdings – британски дизайнер на чипове, който мениджмънтът на SoftBank се надява да подкрепи усилията ѝ в сферата на AI в нейното портфолио от компании.

Arm яхна вълната на инвеститорския ентусиазъм заради масовото навлизане на изкуствения интелект. Това помогна за увеличаването на цената на акциите на компанията повече от два пъти през февруари.

И все пак увеличената оценка на Arm не е допринесла за печалбата на SoftBank, тъй като това е дъщерна компания.

Докато Arm отчете рекордни приходи от продажби на лицензи за периода януари-март, SoftBank отчете загуба в размер на 33 млрд. йени от инвестицията си в Arm през миналата фискална година заради по-високите разходи, свързани с компенсации с акции и наемане на кадри.

Броят на служителите на Arm нарасна с повече от 1100 души през годината до края на март, като над 80% от нетните нови позиции са за инженери.

Повечето от инвестициите на SoftBank, минаващи през нейния Vision Fund, претърпяха спад на оценките през четвъртото тримесечие, оставяйки звеното със загуба в размер на 57,5 млрд. йени.

Лъчът светлина дойде от южнокорейската компания за електронна търговия Coupang.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:18 | 13.05.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още