fallback

Amazon и Microsoft ще инвестират милиарди във Франция

Страната привлича средства, насочени предимно към развитие на изкуствения интелект

11:30 | 13.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американските технологични гиганти Amazon и Microsoft обявиха, че ще направят големи инвестиции във Франция, предава Ройтерс.

Amazon разкри, че ще инвестира над 1,2 млрд. евро във френските си операции и ще създаде повече от 3000 постоянни работни места в страната.

Президентството на Франция в неделя заяви, че Amazon и други компании, включително GSK и Accenture, ще обявят инвестиции на стойност милиарди долари, като част от годишното събитие „Изберете Франция“, което започва днес.

Инвестицията на Amazon Web Services ще разшири облачната инфраструктура в района на Париж, за да подпомогне възможностите за развитие на генеративен изкуствен интелект (AI) във Франция, както и да подкрепи логистичната инфраструктура в региона Оверн-Рона-Алпи, гласи изявление на компанията.

Нарасналата популярност на генеративния изкуствен интелект подхранва търсенето на облачни услуги, а Франция се превърна в център за AI, с обещаващи стартъпи като Mistral и Poolside. Компании като Meta и Google създадоха изследователски центрове, занимаващи се с AI в страната.

Amazon инвестира над 20 млрд. евро във френските си операции от 2010 г. и има над 22 хил. постоянни служители в своя облачен бизнес и този за електронна търговия.

„Тези работи са в допълнение към 2000 работни места, които обявихме за 2024 г.“, коментира мениджърът на Amazon France Фредерик Дювал.

Част от инвестицията ще бъде използвана за разширяването на логистичната мрежа на компанията, за да се увеличи скоростта на доставките и да се намалят въглеродните емисии. Гигантът има над 35 логистични съоръжения във Франция.

От своя страна, софтуерният гигант Microsoft ще инвестира 4 млрд. евро в страната. Новината беше обявена от заместник-председателя и президент на компанията Брад Смит пред вестник „Le Figaro”.

Смит твърди, че голяма част от средствата ще бъдат насочени към изкуствения интелект. По думите му Microsoft планира да създаде център за данни в Мюлуз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 13.05.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още