fallback

Wall Street търси AI победителите на развиващите се пазари

Инвеститорите отправят поглед към играчи, които могат да спечелят значително от новата технология, но не са непременно Big Tech

14:17 | 08.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Част от най-големите мениджъри на пари търсят следващата вълна от победители в областта на изкуствения интелект (AI) отвъд Съединените щати.

Във време, когато световната еуфория около AI предизвика трикратен скок на цената на акциите на Nvidia и 50% ръст на ключов американски индекс за производителите на чипове за по-малко от година, инвеститорите се насочват към развиващи се пазари в търсене на по-добра стойност и по-голям набор от опции, пише Bloomberg.

Звеното за управление на активи на Goldman Sachs заяви, че по-специално търси дялове в производители на компоненти от веригата на доставки на AI, като охладителни системи и захранвания. JPMorgan Asset Management предпочита традиционните производители на електроника, които се превръщат в AI лидери, докато инвестиционните мениджъри в Morgan Stanley залагат на играчи, при които изкуственият интелект променя бизнес моделите в нетехнологични сектори.

„Виждаме изкуствения интелект като двигател на растежа на развиващите се пазари“, коментира Джитания Кандхари, заместник-главен инвестиционен директор в Morgan Stanley Investment Management. „Въпреки че преди сме инвестирали в директни бенефициенти от AI като компании за полупроводници, занапред ще бъде ключово да търсим компании в различни индустрии, които ползват AI, за да увеличат печалбата си“.

AI акциите вече водят с ръст от около 1,9 трлн. долара на развиващите се пазари тази година. Тайвански и южнокорейски компании за чипове като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и SK Hynix отговарят за 90% от този скок, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Въпреки това рали, повечето AI акции на развиващи се пазари все още предлагат по-добра стойност от своите американски конкуренти. Макар че Nvidia се търгува при 35 пъти повече от прогнозираната си печалба, азиатските AI гиганти обикновено се оценяват на между 12 и 19 пъти.

Развиващите се пазари също така предлагат по-бърз растеж. Според данни, събрани от Bloomberg, анализаторите наблюдават 61% увеличение на печалбата на технологичните компании от нововъзникващи пазари като цяло, спрямо 20% ръст, който очакваха от подобни компании в САЩ.

Анатомия на AI ралито. Графика: Bloomberg

Досега звездите на шоуто са тези компании, които вече бяха станали технологични лидери, преди AI ралито, като TSMC и Hon Hai Precision Industry Co.

Двете, както и MediaTek – също производител на чипове,  участват във фонд на JPMorgan за една-единствена държава, който инвестира в тайвански акции и се е представил с 96% по-добре от 1400 конкуренти. Трите акции също така са сред топ 10 в iShare MSCI EM Ex-China ETF, чиято стойност се е удвоила през последните пет месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:18 | 08.04.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още