fallback

Как държавата подкрепя креативните индустрии у нас?

CreaTech секторът е четвърти по значимост в София, каза Геновева Христова, председател на Createch Bulgaria

16:53 | 29.02.24 г.

Креативните индустрии в България ще могат да разчитат на подкрепа от страна на държавните институции. Държавата оказва все по-голямо съдействие в тази посока, защото вижда значението на тези ниши за икономиката. Това коментира Геновева Христова, председател на Createch Bulgaria, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Повод за гостуването на Христова е провеждането на Международната конференция на креативните индустрии в София. Един от акцентите на събитието е геймингът и гейминг индустрията. Гости от САЩ с опит в компании като Apple и Google ще обучат българските гейминг студиа как да се разширяват и да предлагат продуктите си на международни пазари.

Според госта България има потенциала да се превърне в един от регионалните лидери в креативните индустрии.

Христова каза, че предстои подписването на Балканско споразумение за сътрудничество в областта на културни и креативни индустрии с център София. По думите ѝ това не е изненадващо, тъй като страната ни е първа в стартъп средите в региона, а голяма част от тези стартиращи компании са именно в креативните индустрии.

"CreaTech секторът представлява 12% от икономиката на София. Той е четвърти по значимост в града и осми за националната икономика", отбеляза събеседникът.

"Креативните индустрии са генератор на иновации в съвремието. Оттам тръгват технологичните иновации и промените. Неслучайно говорим за CreaTech. Tова не са само изкуствата и артистите, а бизнесът в изкуството, или как креативността заедно с технологиите може да предизвика новата икономическа революция, която вече е факт", коментира събеседникът.

В момента се работи съвместно с Европейски институт за иновации и технологии за създаването на регионален център за култура и креативна индустрия и в София, посочи Христова.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:53 | 29.02.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още