fallback

GlobalFoundries Bulgaria - един от водещите играчи на българската технологична сцена

Като водещ производител на микрочипове компанията не само създава технически специалисти, но и допринася активно за местната екосистема

11:55 | 20.12.23 г.
Автор - снимка
Създател

GlobalFoundries Bulgaria, локалният офис на едно от водещите (топ 3) компании в света за производство на микрочипове, играе ключова роля в местната технологична сцена. Компанията намира, обучава и развива инженери чрез своята успешна стажантска програма. Като водещ производител на микрочипове компанията не само създава технически специалисти в областта на микроелектрониката, но и допринася активно за местната екосистема инвестирайки в партньорства с техническите университети и гимназии в страната.

Но какво реално правят местните екипи на компанията?

Българският екип допринася за създаването на разнообразни технологични продукти по света и е определен като водещият Design Enablement хъб на компанията. Но какво представлява тази функция?

Процесен дизайн комплект (PDK) e набор от файлове, използвани в полупроводниковата индустрия за моделиране на технологичен процес за интегриране в дизайн инструментите, използвани за проектиране на интегрална схема (основна част от CAD софтуера).

Дизайнерите използват PDK за проектиране, симулиране, изготвяне и потвърждаване на дизайна, преди да предадат проекта на фабриката за производство на чипове.

Освен специалистите в това звено на компанията в софийския офис се развиват и други дейности на компанията, включително Device and Reliability engineering или разработване и тестване на самите устройства и тяхната сигурност.

Една от ключовите инициативи на GlobalFoundries Bulgaria е стажантската програма, която съчетава теоретично и практическо обучение. Тази програма предоставя възможност на студентите от водещите технически университети в България да придобият ценен опит и практически умения в сферата на микроелектрониката. След приключване на програмата, студентите са подготвени за успешен старт в кариерата си в областта на технологичните иновации могат да продължат професионалния си път в международна компания с глобално значение.

Със своето активно участие в образователния процес и професионалната подготовка на младите специалисти, GlobalFoundries Bulgaria не само инвестира в бъдещето на микроелектрониката, но и създава здрава основа за технологичният прогрес в страната.

С над 300 служители, представляващи богато разнообразие от таланти и компетенции, GlobalFoundries Bulgaria стана неразделна част от местната общност.

Повече за GlobalFoundries и нейната история

Всичко започва през 2009 г., когато Advanced Micro Devices (AMD) решава да отдели своите производствени операции в отделна компания и напълно да се фокусира върху проектирането на микрочипове. Новосформираната GlobalFoundries поема отговорността за фабриката за производство на чипове на AMD в Дрезден, Германия. Това е съвместно предприятие между AMD и инвестиционната агенция на правителството на Абу Даби.

Основателят на GlobalFoundries Джери Сандърс от AMD изрича знаменитата фраза “Истинските мъже имат фабрики”. Така че идеята да се отдели фабриката от AMD в собствена компания е значимо решение за цялата индустрия. AMD избира този път, защото разходите за създаване на производствени ресурси и фабрики се удвояват на всеки две или три години и в момента сме свидетели на инвестиции в кампуси за стотици милиарди.

През първите години AMD е основният клиент на GlobalFoundries. Оттогава AMD нарасна и стана основният конкурент на Nvidia за проектиране на графични процесори (GPU).

През 2009 г., GlobalFoundries започва строежа на новата си фабрика и бъдещата си седалище в Малта, Ню Йорк. През 2010 разширява дейността си в Сингапур с придобиването на Chartered Semiconductor. Към 2015 г., тя придобива и вътрешното подразделение за полупроводници на IBM, поемайки производствени обекти във Вермонт и Ню Йорк.

През 2018 г. с назначаването на новият изпълнителен директор Томас Кофийлд GlobalFoundries решава да направи стратегически завой, фокусирайки цялата си енергия, цялата си научно-изследователска дейност и всички инвестиции в производството на определен тип чипове - до ден днешен GlobalFoundries произвежда само чипове с размер 12 нанометра и по-големи, или както ги нарича "съществени" чипове."

Компанията е наистина значима за редица индустрии, като главният изпълнителен директор на компанията в интервю за американската CNBC казва: "Погледнете всяко електронно устройство във вашето домакинство, бих се обзаложил, че във всяко от тези устройства има поне един чип на GlobalFoundries".

През 2021 г. по време на кризата с чиповете, GlobalFoundries обявява че напълно е продала своите продукти. През същата година компанията излиза на борсата Nasdaq.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:55 | 20.12.23 г.
Още от Новини и анализи виж още