fallback

Български ученик с грамота "Джон Атанасов" оптимизира алгоритми в невронни мрежи

Подобни мрежи вече се прилагат и бързо ще променят индустрията, смята Хаджи-Манчич

20:36 | 20.10.23 г.

Популярният чатбот ChatGPT, който е голяма невронна мрежа, все още има ограничения, които трябва да бъдат преодолени. Това коментира Деян Хаджи-Манчич, ученик в Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. Той е отличен с грамота "Джон Атанасов" за дебютен пробив в областта на компютърните технологии.

Манчич е бил част от изследователска програма за ученици на Масачузетския технологичен институт, в която са подбрани 100 кандидати от цял свят.

Проектът, по който работи ученикът, е свързан с оптимизиране на алгоритми в невронни мрежи, които работят върху графи. Тези алгоритми се използват в пътните мрежи, социалните мрежи и при представяне на молекули. Събеседникът даде пример със социалната платформа X (известна преди като Twitter), която използва такъв тип алгоритми, за да увеличи производителността. В пътната мрежа също намират приложение, като може да засича по-натоварени отсечки и да предвижда трафика, например.

Подобни мрежи обаче започват да се прилагат на бързи обороти и бързо ще променят индустрията, смята Хаджи-Манчич. Той допълни, че невронните мрежи са напреднали, но все още са далеч от наподобяване на човешкия разсъдък.

По думите му сценариите за управление на машините са фантастика и не се очертава това да се наблюдава в близко бъдеще.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:36 | 20.10.23 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още