fallback

Netflix повишава цените на услугите си на някои пазари

Компанията записа най-големия ръст на броя на абонатите си от години

10:20 | 19.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Видео стрийминг гигантът Netflix повишава цените на услугите си за някои клиенти в САЩ, Великобритания и Франция, след като отчете най-доброто си тримесечие по отношение на ръста на броя на абонатите си от години – знак за увереността на мениджмънта в бъдещето, въпреки че конкурентни стрийминг платформи губят пари, пише Bloomberg.

Най-голямата платена стрийминг услуга в света обяви, че е добавила 8,76 млн. абонати през третото тримесечие, което значително надхвърля прогнозата на анализаторите. Общата база от абонати е достигнала 247,2 млн. души. Компанията отдава успеха на силните си програми и на решението си да спре споделянето на пароли.

Инвеститорите се притесняваха, че Netflix може да загуби клиенти, ако принуди хората, които споделят акаунти, да купят собствени абонаменти. Ходът на компанията все пак доведе до скок на броя на новите потребители, без съществено увеличаване на броя на хората, които се отказват от услугата. Сега Netflix е на път да прибави над 20 млн. клиенти тази година – голям скок спрямо под 9-те млн. за 2022 г.

Броят на новите абонати на Netflix надхвърли очакванията. Графика: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на компанията нарасна с близо 13 на сто до 392 долара по време на следборсовата търговия в САЩ, след като обяви финансовия си отчет. Стойността на книжата е скочила с над 17% тази година до приключването на сесията в сряда. Представянето е по-добро от това на индекса S&P 500, който записа 12% ръст за периода.

Успешното пускане на платено споделяне, което позволи на потребителите да плащат за допълнителен достъп за приятели и членове на семейството, насърчи Netflix да повиши цените на някои от най-големите си пазари. От сряда компанията увеличава цената на най-скъпия си план в САЩ с 3 долара до 23 долара, както и на базовия си план с 2 долара до 12 долара, докато запазва останалите си два плана без промяна. Тя предприема подобни стъпки и във Великобритания и Франция – други два големи пазара.

Европа, Близкия изток и Африка отговарят за най-голям дял от растежа на Netflix през третото тримесечие. Компанията е добавила близо 4 млн. клиенти в региона.

За настоящото тримесечие Netflix прогнозира приходи от 8,69 млрд. долара и 2,15 долара печалба на акция. И двете суми се оказаха малко под очакванията на Wall Street. Компанията твърди, че новопривлечените абонати ще бъдат подобен брой на тези за тъкмо приключилото тримесечие, плюс или минус няколко милиона.

Ползите от спирането на споделянето на пароли ще продължат да се усещат в следващите няколко тримесечия, защото Netflix имплементира плана поетапно.

„Ние сме изключително доволни от това как се случват нещата“, коментира съизпълнителният директор Грег Питърс.

Спирането на споделянето на пароли е една от няколкото големи инициативи на Netflix, която се опитва да се върне към растежа след последните една-две по-слаби години. Освен това на 12 пазара компанията пусна версия, включваща реклами, на своите стрийминг услуги. Около 30% от новите клиенти на тези пазари са избрали да гледат услугата с реклами през последното тримесечие.

Netflix се върна към растежа, докато много от конкурентите ѝ се борят да се справят добре със своите стрийминг операции. Walt Disney, Warner Bros Discovery и Paramount Global свиха разходите си и съкратиха служители, за да подобрят финансовото си представяне. Те похарчиха милиарди долари, за да финансират нови стрийминг услуги, които могат да заменят остаряващите им традиционни телевизионни мрежи. Но по-голямата част от по-новите стрийминг платформи губят пари.

От своя страна, Netflix отчете приходи и печалба за третото тримесечие, които надхвърлиха очакванията на Wall Street. Печалбата е нараснала до 3,73 долара на акция, надминавайки прогнозата за 3,56 долара на акция, докато приходите са се увеличили със 7,8% до 8,54 млрд. долара – малко над прогнозата.

Освен това компанията каза, че маржовете на печалбата ще се подобрят до поне 22% следващата година и имат потенциала за допълнителен растеж в следващите години.

Мениджмънтът очаква 6,5 млрд. долара свободен паричен поток за тази година, спрямо по-ранна прогноза за поне 5 млрд. долара. Това включва около 1 млрд. долара по-малко за разходи за съдържание заради стачките в Холивуд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:20 | 19.10.23 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още