fallback

Китай си поставя амбициозни цели за повишаването на изчислителната си мощ

Идеята на азиатската страна е да стане по-независима от САЩ

11:47 | 09.10.23 г.

Китай си поставя за цел да увеличи изчислителната мощност на страната с повече от една трета за по-малко от три години – ход, който ще облагодетелства местните доставчици и ще повиши технологичната независимост на държавата, докато санкциите на САЩ оказват натиск върху местната индустрия, пише Bloomberg.

Втората по големина икономика в света се прицелва към повече от 3000 екзафлопа изчислитен капацитет в своя технологичен сектор до 2025 г. от 220 екзафлопа тази година, разкрива съвместно изявление на няколко институции, включително Министерството на промишлеността и информационните технологии. Целта е поредният опит на Пекин да изгради цифрова инфраструктура, за да стимулира бавната си икономика.

Китай планира да изгради допълнителни 20 интелигентни изчислителни центъра за две години. По-големи оптични мрежи и по-модерното съхранение на данни са предвидени до 2025 г., казват регулаторите. Допълнителната изчислителна мощност ще поддържа производството, образованието, финансите, транспорта, здравеопазването и енергетиката, допълват те.

„Китай планира да засили синергията си с индустрията и да защити веригата на доставките чрез разработване на контролируеми решения и насърчаване използването на китайски надежден софтуер“, се казва в изявлението.

Сигурността на веригата за доставки е ключов аспект от изграждането на тази инфраструктура, подчертават агенциите.

САЩ ограничиха износа на продукти от висок клас за Китай, включително модерни чипове от Nvidia, които са ключови за обучението на модели с изкуствен интелект. Сега азиатската държава настоява за използването на местни ИТ продукти - от операционни системи до чипове с памет, тъй като технологичният конфликт принуждава Пекин да се насочи към верига за доставки, която не е обвързана със САЩ.

Включените в черния списък на САЩ Huawei Technologies и Semiconductor Manufacturing International Corp. са сред най-активните в развитието на местните технологии. Двете успяха да разработят усъвършенстван чип за най-новите смартфони на Huawei, което повдигна въпроси относно ефективността на ограниченията на Вашингтон спрямо Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 09.10.23 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още