IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата руска лунна мисия приключи

Сондата "Луна-25" се е разбила при опит за кацане близо до южния полюс на Луната

14:31 | 20.08.23 г. 13
Снимка: EPA/ROSCOSMOS STATE SPACE CORPORATION
Снимка: EPA/ROSCOSMOS STATE SPACE CORPORATION

Русия обяви, че нейният роботизиран космически кораб се е разбил, докато се е опитвал да кацне близо до южния полюс на Луната.

„Луна-25“ трябваше да отбележи завръщането на Москва на Луната почти половин век след последната съветска мисия, пише Bloomberg. С тази ситуация обаче Русия се проваля в надпреварата с Индия да стане първата страна, достигнала този регион от земния спътник.

Космическият кораб се е завъртял в неконтролирана орбита и е  „престанал да съществува“, когато се е сблъскал с повърхността на Луната, посочва се в изявление на руската космическа агенция „Роскосмос“.

Комуникацията с кораба е изгубена още в събота.

Междувременно индийският космически кораб Chandrayaan-3 обикаля около Луната и вероятно ще се опита да кацне близо до южния полюс на спътника в следващите дни.

За „Роскосмос“ провалът на „Луна-25“ е последният от поредица неуспехи след нахлуването на Москва в Украйна през 2022 г. Войната прекъсна приходите от изстрелване на много чуждестранни сателитни оператори.

Лунният южен полюс е силно желана цел сред космическите нации, включително САЩ и Китай. Сензори от различни лунни космически кораби откриха доказателства за воден лед в кратерите в региона.

Инженери и учени искат да правят проучвания и може би и опити да добиват този лед в бъдеще, за да го ползват за основа на бъдещи проучвания на Луната, а може би и като източник за ракетно гориво.

Като използва името „Луна“ за новата мисия, „Роскосмос“ свърза новата сонда с постиженията на съветската космическа програма, която беше лидер в изследването на Луната в началото на космическата ера, преди НАСА да я засенчи с мисиите „Аполо“.

Програмата „Луна“ на Съветския съюз изпрати близо 50 мисии между 1958 и 1976 г., от които само 17 бяха успешни. Сред тях са „Луна-2“, първият космически кораб, достигнал повърхността на Луната, и „Луна-3“, първият, който прави снимки от обратната страна на Луната. И двете мисии са осъществени през 1959 г.

„Луна-25“ е фундаментално различна от своите предшественици“, каза „Роскосмос“ в публикация в Telegram миналата седмица. Докато космическите кораби от съветската ера кацаха близо до екватора на Луната, новата мисия е на южния полюс на Луната, „регион с много по-сложен терен“, както писа руската космическа агенция.

Индийската сонда Chandrayaan-3 беше изстреляна миналия месец, като опитът за кацане е възможно да бъде осъществен в сряда. За разлика от „Луна-25“, индийският космически кораб включва луноход в допълнение към спускаемия апарат.

Предишната лунна мисия на Индия, Chandrayaan-2, завърши с катастрофа близо до южния полюс на Луната през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 20.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 0
penman
преди 10 месеца
Тази рашистка пасмина и Луната не ги иска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 10 месеца
Разправят, че ВКС временно поели управлението на модула, а последните му кадри били - как пикира към някакъв американски луноход. След което в доклада на Конашенков са добавили още една поразена единица американска техника. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 15
evlogi
преди 10 месеца
Хехеее, гледам снощи Митрофанова явно яко е задействала фабриката с тро.лове да цъкат минуси..Абе де,ба и ***.ниците ви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 14
evlogi
преди 10 месеца
Пък някои зли езици викаха,че нямало да я уцелят руснаците.Айде бе!Че те нищо и никаква болница уцелват,че тази голяма Луна ли ще им избегне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 16
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Гледам копейката тpoл с многото регистрации и тук е минала да цъка минуси. И някак появата и винаги съвпада с появата на слабоума Пенди от долния коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 16
andy
преди 10 месеца
До: zelka007 Забрави да споменеш най-изтъкнатият УСАшки ракетен учен - Стенли Кубрик. Нацистчето Фон Браун, не успя, но първият успя да ги качи на Луната. Но от тогава извънземите не им дават да се върнат. Вече 50+ години! Имаха няколко совалки, но всички изтрещяха. До скоро ползваха ракетите носители на изостаналите рашисти. Но ще ходят на Марс... Скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 31
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... радваме се на ппооссраните копейкопоклонници , дето ммууччат и на сън за блатният полюс в един многополюсен свят с претенция за безаналогова гига галактическа сила ... силно ти препоръчвам да се запознаеш с мисията на ЕКА - solar orbiter , че вие там още не сте доближавали дори ... с мисията mars express , щото е на Марс от 2003 и още е активна ... а Ариана е летяла и пак ще лети ... за союз не е много сигурно , щото нещо чарколяци не идат от ЕС и УСАто ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 27 rate down comment 30
evlogi
преди 10 месеца
До: Tikva007Тъй, тъй, щото Роскосмос освен в дупката на нужника едва ли вече някъде другаде ще погледнат...Нужникът , разбира се, ще е деревянний, по стара расийская традиция, а и в синхрон с преобладаващата действителност из необятнаята шьир на рассийските регионнъй..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 29
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Тази ваша комплексарска радост като европейци ли я преживявате, или като поссрани ***? Защото, ако това високомерие идва от европейския ви статут, то веселбата ви покрива на 100% приказката * Присмял се хъррбел на щъррбел*. На руснаците една лунна мисия приключи, а на Ариана - цялата програма. За сега я обявиха за отложена, но Европа още се бори със земното притегляне и носителите до околоземна орбита. Към Луната още не са поглеждали в ЕКА, а и скоро едва ли изобщо ще погледнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 28
zelka007
преди 10 месеца
До: evlogi ... и там е условно колко е точно , до 100м от целта рассияните го водят точно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още