fallback

Илон Мъск: Фен съм на Нарендра Моди

Tesla скоро ще обяви новини, свързани с инвестициите си в Индия, твърди изпълнителният директор на автомобилния гигант

22:00 | 21.06.23 г.
Автор - снимка
Създател

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че е „изключително развълнуван от бъдещето на Индия“, допълвайки, че тя дава „повече обещания от всяка друга голяма страна по света“, пише CNBC.

„Аз съм фен на Моди“, призна Мъск във видео интервю, публикувано в официалния YouTube канал на премиера Нарендра Моди.

„Той наистина иска да направи правилното нещо за Индия. Той иска да бъде отворен. Иска да подкрепя нови компании, но в същото време да се уври, че това е в полза на Индия“, коментира главният изпънителен директор на Tesla и SpaceX след срещата им в Ню Йорк.

Моди и Мъск последно се срещнаха през 2015 г., когато индийският премиер посети завода на Tesla в Калифорния.

Премиерът е на държавна визита в САЩ, където се очаква да проведе разговори на високо ниво с лидери и бизнес директори в сферата на отбраната, технологиите и други.

Президентът Джо Байдън ще го посрещне на вечеря в Белия дом във Вашингтон в четвъртък, където се очаква Моди да се срещне с редица бизнес лидери, в това число Тим Кук от Apple, Сундар Пичай от Google и Сатя Надела от Microsoft.

Моди „наистина го е грижа за Индия, защото той настоява да направим значителни инвестиции в страната, а това е нещо, което възнамеряваме да направим, като просто се опитваме да разберем правилния момент“, коментира Мъск.

Инвестиция в Индия

Индия носи голям потенциал за Tesla, коментира анализатор пред CNBC.

„Всяка една американска компания, която има листнато звено в Индия, се радва на по-голям растеж и създава повече стойност в Индия“, смята Нилеш Саш, управляващ директор на Kotak Mahindra Asset Management. „Американските инвеститори ще бъдат уверени, че изграждането на партньорство между САЩ и Индия ще бъде истинска печелившо и за двете страни“.

Инвестициите на Tesla ще имат за цел да подкрепят производството на устойчива енергия в Индия, предимно чрез слънчева и вятърна енергия, коментира изпълнителният директор на компанията.

„Индия е страхотна за слънчева енергия. Размерът на земната площ, от която действително се нуждаете, за да генерирате достатъчно електричество за захранване на Индия, е много малък. Вярвам, че вероятно ще бъде 1% или 2% от земната площ в Индия, така че е много изпълнимо“, посочва още той.

Мъск призна, че Моди го призовава да направи „значителна инвестиция“ в Индия, допълвайки, че скоро ще има новини в тази посока.

Други области, в които може да бъде насочена инвестицията, са стационарните батерии и електромобилите.

„Индия ще бъде обещаващ пазар за Tesla, тъй като тяхната съдба в Китай ще бъде подобна на други американски производители на автомобили, които в крайна сметка бяха надвити от китайски конкуренти“, подчертава Шах.

Мъск също каза, че има желание да подобри интернет свързаността на Индия и се надява да предостави сателитната интернет услуга Starlink на SpaceX в южноазиатската държава.

Това може да бъде „изключително полезно за отдалечени места и села, където хората може би нямат достъп до интернет или връзката е много скъпа и бавна“, твърди още Мъск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:39 | 21.06.23 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още