fallback

Salesforce отчита най-бавния ръст на тримесечните приходи от 2010 г. насам

Компанията работи по внедряването на инструментите си за генериране и интегриране на данни във всички свои продукти

08:48 | 01.06.23 г.
Автор - снимка
Създател

Salesforce Inc отечете 11% ръст на тримесечните си приходи, което е най-бавният темп на растеж от 13 години насам, тъй като компаниите намаляват разходите си за софтуер в облака в условията на несигурна икономика. 

Акциите на базираната в Сан Франциско, Калифорния, компания се сринаха с близо 5% в следборсовата сесия. Досега през тази година те са поскъпнали с повече от две трети, а в сряда по време на редовната търговия достигнаха най-високото си ниво от около 16 месеца, предава Ройтерс. 

Растежът на големите играчи в облака - от Microsoft Corp до Amazon.com Inc е подложен на натиск през тази година, тъй като корпорациите предприемат мерки за затягане на коланите, за да се справят с въздействието на повишаващите се лихвени проценти и потенциалното икономическо забавяне.

Главният финансов директор на Salesforce Ейми Уийвър заяви, че компанията е изправена пред продължаващ макроикономически натиск в САЩ и че търсенето от страна на компаниите за финансови услуги и технологии се е забавило през тримесечието. 

Капиталовите разходи също са се ускорили с близо 36% до 243 млн. долара, тъй като компанията е инвестирала в инструменти, свързани с изкуствения интелект, които да захранват софтуерните ѝ продукти.

Мениджърите залагат на това, че интересът към изкуствения интелект може да увеличи продажбите. „Има само едно нещо, за което клиентите искат да говорят, и това е изкуственият интелект - и по-конкретно генеративният изкуствен интелект", заяви цитиран от Bloomberg главният изпълнителен директор Марк Беньоф по време на конферентен разговор след публикуването на резултатите. 

Компанията работи по внедряването на инструментите си за генериране и интегриране на данни във всички свои продукти, каза главният оперативен директор Брайън Милхам. „Ние сме перфектно позиционирани, за да помогнем на нашите клиенти да използват феноменалната сила на ИИ", поясни той. 

Подобно на много свои конкуренти Salesforce е интегрирала функции на ИИ в своите програми за продажби, маркетинг и комуникация на работното място. Тя също така стартира рисков фонд на стойност 250 млн. долара за стартиращи компании, които се занимават с генеративен ИИ.

Приходите на Salesforce за тримесечието, приключило на 30 април, възлизат на 8,25 млрд. долара, докато анализаторите очакваха 8,18 млрд. долара според Refinitiv IBES.

Анализаторът на RBC Риши Джалурия обяснява срива на акциите в следборсовата търговия с рязкото им поскъпване през тази година и малкото надвишаване на приходите на компанията спрямо историческите ѝ резултати.

Компанията е изправена пред силна конкуренция от страна на по-богати доставчици като Oracle на пренаселения пазар на изчислителни облаци.

Освен това компанията е постоянна мишена на инвеститори активисти като ValueAct, Inclusive Capital и Starboard Value, които поотделно настояват за по-добри инициативи за контрол на разходите и подобряване на ефективността.

Salesforce очаква приходи между 8,51 и 8,53 млрд. долара за текущото тримесечие, което представлява ръст от около 10% спрямо миналата година. Анализаторите очакваха приходи в размер на 8,49 млрд. долара.

На коригирана база Salesforce е спечелила 1,69 долара на акция в сравнение с прогнозите за 1,61 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:15 | 01.06.23 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още