fallback

Apple отново се доближава до рекордната капитализация от 3 трлн. долара

От началото на годината цената на акциите на компанията се повиши с 35 на сто

22:51 | 22.05.23 г.
Автор - снимка
Създател

Ралито на Apple през 2023 г. върна компанията до ръба на историческия праг от 3 трлн. долара пазарна капитализация, пише Bloomberg.

От началото на годината цената на акциите на компанията нарасна с 35 на сто, прибавяйки близо 690 млрд. долара към пазарната стойност на гиганта, докато инвеститорите се насочиха към него заради стабилните приходи и огромните парични потоци на производителя на iPhone. Напредъкът постави Apple в изключителна близост до рекорда ѝ от януари 2022 г.

Apple отново се доближава до 3 трлн. долара пазарна капитализация. Графика: Bloomberg L.P.

„В кариерата си никога не съм си представял компания с такъв размер, но и никога не съм си представял и компания, която е способна да генерира повече от 100 млрд. долара свободен паричен поток за година“, коментира Патрик Бъртън, портфолио мениджър в MainStay Winslow Large Cap Growth Fund, който притежава близо 4,5 млн. акции от базираната в Купертино компания. „Когато погледнете основните показатели, е разбираемо защо Apple се справя толкова добре“.

Apple и други технологични гиганти се откроиха на пазара през тази година, тъй като инвеститорите се насочиха към компании с най-голям мащаб, като същевременно са особено внимателни за рисковете от потенциална рецесия, банкови фалити, а сега са притеснени от сагата с дълга на САЩ. Същевременно Apple е любима акция на институционални инвеститори, хедж фондове, инвеститори на дребно и Уорън Бъфет.

Страхотното представяне обаче доведе до все по-големи дебати за капитализацията на Apple. При 28 пъти над прогнозираната печалба, стойността на книжата се изстреля в космоса за технологична фирма, чиито приходи се очаква да се свият тази година.

Въпреки че в началото на 2022 г. Apple за кратко премина прага от 3 трлн. долара, тя не успя да завърши сесия на това ниво, а пикът отбеляза началото на негативна тенденция, довела до 27% спад за същата година, когато инвеститорите се отдръпнаха от технологичните акции, предвид увеличаването на лихвените проценти. Ако Apple постигне това, тя ще е първата в историята. В момента капитализацията ѝ от 2,76 трлн. долара е по-голяма от целия индекс Russell 2000.

Резултатите на Apple, представени този месец, подчертават бичите настроения. Както печалбата, така и приходите се оказаха по-високи от очакваното, благодарение на възстановяването на бизнеса с iPhone и растежа на бизнеса с услуги. Компанията също така повиши дивидента си и обяви план за обратно изкупуване на акции за 90 млрд. долара.

Този ангажимент за възвръщаемост на акционерите, съчетан със стабилните потоци от приходи на компанията, направи Apple и други акции на технологични гиганти любимият безопасен вариант за инвестиция по-рано тази година, когато колапсът на Silicon Valley Bank доведе до сътресения в банковия сектор. Но сега, предвид очакванията, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвените проценти още от юли, за да стимулира икономическия растеж, инвеститорите търсят акциите на Apple не толкова като защита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:52 | 22.05.23 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още