fallback

Кои ще са креативните професии в ерата на изкуствения интелект?

Не трябва да се страхуваме от изкуствения интелект, смята Геновева Христова, председател на "КреаТех България"

18:14 | 04.05.23 г.

Изкуственият интелект трябва да се използва умно и изключително интелигентно, да бъде наш сътрудник, а не конкурент, защото, поне засега, не може да замести човешката креативност и интелект. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Геновева Христова, председател на "КреаТех България".

„Развитието на изкуствения интелект представлява и възможност, и заплаха, но да се страхуваме е безпредметно, защото, както казва Умберто Еко, една машина не е нито добра, нито лоша – важно е как се използва“, посочи тя.

Христова напомни, че ChatGPT вече се използва, освен за преводи, за създаване на концепции, планиране на предстоящи процеси и маркетингови планове, особено когато при искането за генериране на информация се подходи със специфични ключови думи. „Ботът може спокойно да замести един посредствен създател и да генерира посредствено съдържание, но ако искаш да си перфектен, трябва да включиш човешката си креативност“, даде пример тя.

Според нея изкуственият интелект не може да се конкурира с човешката креативност и интелект. Експертът очаква много професии да изчезнат, но ще се появят нови, в които ще се отличи човекът с талант. „Добрият роман, шедьовърът в литературата, в изобразителното изкуство, в музиката не може да се копира и да бъде създаден негов оригинален аналог, но една посредствена творба – може. Работата на твореца ще се улесни, за да може той да се концентрира върху важните неща“, отбеляза Христова.

По думите ѝ може да бъде заместена всяка повтаряща се дейност – конвейерните, поточни дейности. Геновева Христова потвърди, че вече се спестява много време и хората стават по-ефективни и креативни. "Ние, хората, в този век ще бъдем много по-креативни, защото човешкият ум трябва да се насочи към това как да надгражда. Станахме малко по-мързеливи, а сега трябва да си по-креативен", е мнението на експерта.

Христова е категорична, че дълбоката трансформация с навлизането на изкуствения интелект „насърчава“ да си оригинален, като използваш таланта и креативността си.

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 04.05.23 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още