fallback

Защо е важен Европейският закон за чиповете?

Европейският съюз иска да стане по-независим, когато става дума за ключови технологии и компоненти

22:13 | 19.04.23 г.

Европейският съюз прие забележителен план, чрез който да подкрепи индустрията си за полупроводници. Инициативата, наречена Европейски закон за чиповете, се стреми да помогне на блока да се конкурира със САЩ и Азия в сферата на технологиите и да осигури контрол върху ключова част от технологиите, които стоят зад електрониката, пише CNBC.

Европейският парламент и 27-те държави членки постигнаха споразумение за законодателството във вторник. В изявлението си те посочват, че новите правила имат за цел да удвоят пазарния дял на ЕС на световния пазар на полупроводници, така че от 10% в момента, той да достигне 20% до 2030 г.

„Това споразумение е от изключително значение за зеления и цифровия преход, като същевременно осигурява устойчивост на ЕС при турбулентни времена“, коментира шведският министър на енергетиката Еба Буш. „Новите правила представляват истинска революцуя за Европа в ключовия сектор на полупроводниците“.

Какво влиза в Европейския закон за чиповете?

Европейският закон за чиповете е огромен пакет от публични и частни инвестиции на стойност 43 млрд. евро, който цели да подсигури веригите за доставки, да предотврати недостига на полупроводници в бъдеще и да насърчи инвестициите в индустрията.

Законът за чиповете има три основни цели:

  • Изграждане на широкомащабен капацитет и иновации;
  • Гарантиране, че Европейският съюз си е самодостатъчен;
  • Подготовка на ЕС за потенциални бъдещи кризи с доставките.

Съгласно закона, ЕС ще инвестира 6,2 млрд. евро за насърчаване индустриализацията на иновативни технологии, създаване на центрове за развитие на умения и гарантиране достъпа до финансиране, обяви Европейската комисия.

Освен това ще стимулира инвестициите в производствени съоръжения и ще осигури рамка за интегриране на производства и отваряне на фабрики в ЕС, за да има сигурност на доставките.

Страните членки също така ще координират процеса, за да следят доставките и да могат да прогнозират потенциален недостиг, допълва Европейската комисия. От първото обявяване на плана миналата година ЕС вече е привлякъл между 90 млрд. и 100 млрд. евро публични и частни ангажименти за индустриално внедряване.

Защо това е важно?

Чиповете всъщност са мозъците на електрониката. Те се използват във всичко – от смартфони до игрови конзоли, но също така и в продукти, в които не бихте очаквали, като хладилници и автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:14 | 19.04.23 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още