fallback

Twitter публикува част от кода си

Потребители и програмисти ще могат да отправят предложения за промени на алгоритъма за препоръки на съдържание

14:47 | 01.04.23 г.

Социалната медия Twitter направи публични части от компютърния си код, които определят как сайтът препоръчва съдържание, съобщи Ройтерс. Това ще позволи на потребителите и програмистите да надникнат в работата му и ще им даде възможност да предложат промени на алгоритъма.

Компанията съобщи в петък в публикация в блога си, че е качила кода на две места в платформата за споделяне на код Github. Те включват изходния код (сорс код) за много части на Twitter, включително алгоритъма за препоръки, контролиращ туитовете, които потребителите виждат в своя поток от съобщения.

Този ход идва по разпореждане на собственика на Twitter Илон Мъск, който заяви, че прозрачността на кода ще доведе до по-високо доверие сред потребителите и бързи подобрения на продукта.

Ходът също така е в отговор на често изказвани опасения от потребители и законодатели, които все повече проверяват платформите на социалните медии за това как алгоритмите избират съдържанието, което потребителите виждат.

Мъск написа в Twitter в петък, че трети страни трябва да могат да анализират софтуера с отворен код и „да определят с разумна точност какво вероятно ще бъде показано на потребителите“.

„Без съмнение ще бъдат открити много неудобни проблеми, но ние ще ги поправим бързо!“ написа той в Twitter. Мъск каза още, че Twitter ще актуализира алгоритъма си за препоръки въз основа на потребителските предложения на всеки 24 до 48 часа.

Most of the recommendation algorithm will be made open source today. The rest will follow.

Acid test is that independent third parties should be able to determine, with reasonable accuracy, what will probably be shown to users.

No doubt, many embarrassing issues will be… https://t.co/41U4oexIev

— Elon Musk (@elonmusk) March 31, 2023

В петък Мъск и някои служители на Twitter проведоха сесия в Spaces, функцията за аудио чат на Twitter, като помолиха потребителите да отправят препоръки и въпроси за това как работи кодът на платформата.

Един човек попита защо кодът на Twitter класифицира потребителите като републиканци или демократи. Служител на компанията отговори, че това е стара функция, която не е важна за системата за препоръки на платформата и планират да я премахнат.

Каченият код в Github не включва тези части, които контролират рекламните препоръки на Twitter, посочват от компанията. Не е включен и код, който би компрометирал безопасността или поверителността на потребителите, както и подробности, които биха подкопали усилията за предотвратяване на разпространението на материали за сексуално насилие над деца в платформата.

Новината идва и след като части от изходния код на Twitter бяха изтекли в Github, който ги свали миналата седмица по искане на социалната медия. Компанията поиска от съда в Калифорния да нареди на Github да предостави „цялата идентифицираща информация“, свързана с акаунта в Github, който е публикувал изтеклия код.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:52 | 01.04.23 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още