fallback

Безос е получил най-престижното отличие на Франция по време на частна церемония

Френският президент Еманюел Макрон лично е връчил на третия по размер на личното богатство човек в света Ордена на Почетния легион

21:15 | 24.02.23 г.
Автор - снимка
Създател

Основателят на Amazon.com Inc. Джеф Безос е получил най-високото отличие на Франция на частна церемония, организирана от президента Еманюел Макрон в Елисейския дворец миналия четвъртък, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Макрон, който популяризира технологичната индустрия на страната, лично е връчил на третия по размер на личното богатство човек в света Ордена на Почетния легион.

Приятелката на Безос, Лорън Санчес, публикува снимка на двойката в Instagram в неделя с Айфеловата кула на заден план, на която пише: „Най-вълшебният ден, в който празнуваме, заобиколен от приятели и семейство. #Legionofhonor.''

Представители на Amazon отказаха коментар темата.

Орденът на Почетния легион, обособен от Наполеон Бонапарт през 1802 г., рядко се предоставя на чужденец и не е задължително да се оповестява публично, когато се дава на нефренски гражданин. Той може да бъде даден на външни лица, които са предоставили „културни или икономически услуги на Франция или са популяризирали каузи, които тя защитава“, става ясно от информация, публикувана на уебсайта на офиса на Почетния легион.

Част от лявата опозиция разкритикува Макрон заради присъждането на отличието на милиардера в деня, когато много френски граждани протестираха срещу плана за пенсионна реформа на правителството.

Amazon, която разполага с около 15 000 служители във Франция, също от време на време е обект на протести от страна на персонала. Синдикатите организираха стачки и протести за Черния петък в 18 склада на Amazon във Франция и Германия миналата година, докато някои от плановете на компанията за изграждане на нови складове в страната бяха блокирани от активисти по екологични, икономически и политически причини.

Безос беше официално награден с Ордена на Почетния легион при бившия президент на Франция Никола Саркози преди повече от десетилетие, но никога не го е приемал лично, изтъкват източниците.

По-рано тази седмица на събитие в Елисейския дворец в Париж Макрон изтъкна усилията, които френското правителство полага за насърчаване на технологичната индустрия. Това включва около 11 млрд. евро публични средства, насочени към финансиране на иновативни области, като изкуствен интелект и квантова технология, и още 5 млрд. евро, планирани за втората фаза на неговата програма „Франция 2030“.

59-годишният Безос се присъединява към основателя на Microsoft Corp. Бил Гейтс и бившия главен изпълнителен директор на компанията Стив Балмър, които получиха наградата съответно през 2017 и 2011 г.

В списъка с чуждестранните лауреати влизат още музикантите Боб Дилън и Пол Маккартни.

Безос, който се оттегли като главен изпълнителен директор на Amazon през 2021 г., но остава председател на гиганта за електронна търговия, се срещна с Макрон през 2020 г., за да обсъдят инициативи за устойчивост и неговия Bezos Earth Fund.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:01 | 24.02.23 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още