fallback

Изчезването на предприемач носи нови страхове за технологичния сектор в Китай

Бао Фан стои зад инвестиционната банка China Renaissance, която изигра важна роля в света на интернет технологиите в страната

18:19 | 21.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През май 2021 г. група от китайски банки отпусна 300 млн. долара на инвестиционната банка China Renaissance при едно условие: ако Бао Фан, добре познатият основател на компанията, престане да бъде неин най-голям акционер или вече не е председател на борда, те могат да поискат предсрочно погасяване.

Близо две години по-късно адвокатите може да се вкопчат именно в тази клауза. Изчезването на Бао миналата седмица, обявено в документи на компанията до регулаторите, постави на ръба огромната технологична индустрия в страната, за чието изграждане помогна Бао, пише Financial Times.

Съдбата на Бао и неговата компания, която от години е в основата на финансирането на китайски технологии, е съществен тест за позицията на Пекин спрямо индустрията. Продължилите две години правителствени репресии доведоха до отстраняването на лидера на Alibaba Джак Ма, унищожиха огромната образователна индустрия и засегнаха инвестициите в световен мащаб. 

„Въпросът е ще се разпространи ли?“, коментира Дезмънд Шум, автор на “Red Roulette”. „За индустрията това е много, много страшен момент“.

Когато China Renaissance се листна в Хонконг през 2018 г., това беше кулминацията на годините успех за развиващата се технолигична индустрия в континенталната част на Китай.

Бао, мъж в началото на 50-те си години, започва кариерата си като банкер по сливания и придобивания в Morgan Stanley и Credit Suisse, а по-късно работи като ръководител на стратегията на AsiaInfo Technologies – компания, която предоставя софтуерни решения на азиатски предприятия и е листната на Nasdaq през 2000 г.

През 2005 г. той създава China Renaissance, за да се възползва от бързо развиващата се технологична индустрия. Успехът му отчасти е свързан и с личните му отношения с много от бъдещите технологични милиардери в Китай, създадени в ранните му години в Morgan Stanley и Credit Suisse.

Скоро банката предлага услуги, свързани със сливания и придобивания, първични публични предлагания и управление на капитала на зараждащите се технологични звезди. Има клиенти като Tencent, Alibaba и Didi и се хвали, че консултирала около 980 трансакции на стойност 146 млрд. долара до юни 2020 г.

China Renaissance решава да се фокусира върху технологичния и здравния сектор, вместо да се конкурира в индустрии, където присъстват чуждестранни групи като Goldman Sachs или китайски и държавни банки като Citic Securities.

И все пак късметът ѝ изневерява в резултат на регулаторните репресии на Китай срещу технологичния сектор. Приходите ѝ за първата половина на миналата година спадат с повече от 40% спрямо година по-рано, което я тласка към загубата на 154 млн. юана, след като през първата половина на 2021 г. групата реализира печалба от 1,2 млрд. юана (175 млн. долара).

За China Renaissance отсъствието на Бао може да е опустошително. Цената на акциите на банката завърши търговията с близо 30% надолу в петък, след като се появи информацията за изчезването му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:19 | 21.02.23 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още