fallback

Microsoft ще дава неограничен отпуск на американските си служители 

Промените започват от 16 януари и се отнасят само за служителите на пълен работен ден в САЩ

08:57 | 12.01.23 г.
Автор - снимка
Създател

Американският технологичен концерн Microsoft Corp. съобщи, че променя политиката си за отпуските, за да предостави на американските си служители неограничен отпуск, като по този начин се приспособява към системата, която вече е въведена в подразделението ѝ LinkedIn.

Microsoft нарича неограничения си отпуск "Discretionary Time Off" и той ще се прилага за всички служители в САЩ. 

„Начинът, времето и мястото, където вършим работата си, се промени драстично", обяснява директорът за човешките ресурси Катлийн Хоган в цитирана от The Verge вътрешнофирмена бележка. „И тъй като се трансформирахме, модернизирането на нашата политика за отпуските към по-гъвкав модел беше естествена следваща стъпка“. 

Промените започват от 16 януари и се отнасят само за служителите на пълен работен ден в САЩ, поясни пред Bloomberg говорител на компанията. Компанията обмисля тази промяна от няколко години, за да се адаптира към по-гъвкавите работни графици.

Този вид политика, която се прилага например и за висши банкери в Goldman Sachs Group Inc., може да се окаже предизвикателство, ако мениджърите поставят към служителите си очаквания, които благоприятстват малко или никаква почивка. Говорителят заяви, че Microsoft е обмислил възможните недостатъци на подобна система и че компанията очаква да осигури на работниците достатъчно време за отпуск. 

Microsoft със сигурност не е и първата голяма технологична компания, която приема неограничен отпуск. Salesforce, притежаваната от Microsoft LinkedIn, Oracle и Netflix предлагат подобни политики за неограничен отпуск на служителите си. Новата политика е следствие от това, че Microsoft разреши на повече служители да работят постоянно от дома си, както и от бонуса от 1500 долара за служителите на компанията по време на пандемията.

A едва преди малко над седмица група служители на Microsoft Corp. гласува за създаването на първия профсъюз в софтуерната компания в САЩ, което е поредният пример за организиране на работници във водещи технологични компании през последните години. Групата се състои от около 300 тестери на качеството в звеното ZeniMax на Microsoft, съобщиха във вторник от организацията Communications Workers of America, която я представлява. В САЩ съществуват само няколко профсъюза в индустрията за видеоигри. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:00 | 12.01.23 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още