fallback

Служители на Microsoft сформираха първия за концерна синдикат

Групата се състои от около 300 тестери на качеството в подразделението ZeniMax

10:03 | 04.01.23 г.
Автор - снимка
Създател

Група служители на Microsoft Corp. гласува за създаването на първия профсъюз в софтуерната компания в САЩ, което е поредният пример за организиране на работници във водещи технологични компании през последните години.

Групата се състои от около 300 тестери на качеството в звеното ZeniMax на Microsoft, съобщиха във вторник от организацията Communications Workers of America, която я представлява. В САЩ съществуват само няколко профсъюза в индустрията за видеоигри, пише The Wall Street Journal. 

„Очакваме с нетърпение да започнем добросъвестни преговори, за да постигнем колективен трудов договор", казва говорител на Microsoft и ZeniMax.

През юни Microsoft заяви, че е отворена да работи с всички профсъюзи, които искат да се организират в рамките на работната му сила, което го прави изключение в технологичната индустрия. През миналата година Amazon.com Inc. оспори усилията на работниците да се обединят в профсъюзи. Microsoft заяви, че ще подкрепи работниците в Activision Blizzard Inc., които се организираха миналата година, ако сделката за 75 млрд. долара за разработчика на Call of Duty приключи.

„Microsoft изпълни ангажимента си към своите работници и им позволи сами да решат дали искат да имат профсъюз", заяви президентът на CWA Крис Шелтън. „Други гиганти в областта на видеоигрите и технологиите са направили съзнателен избор да атакуват, подкопават и деморализират собствените си служители, когато те се обединят, за да създадат профсъюз“. 

Преди година Microsoft обяви плановете си да купи Activision за 75 млрд. долара. През миналия месец Федералната търговска комисия подаде молба за блокиране на сделката, заявявайки, че тя ще навреди на конкуренцията в индустрията за видеоигри. Базираната в Редмънд, щата Вашингтон, компания, която оценява сделката на 68,7 млрд. долара, след като коригира нетните парични средства на Activision, твърди, че трансакцията ще направи обратното.

Сделката с Activision ще бъде най-голямата в историята на Microsoft. През 2021 г. тя купи ZeniMax, компанията, която стои зад хитови франчайзи като Doom, The Elder Scrolls и Fallout, за 7,5 млрд. долара. Днес Microsoft притежава около две дузини студиа и произвежда игровите конзоли Xbox.

Акциите на Microsoft, чиито акции се понижиха с около 30% през последните 12 месеца, не се промениха съществено след новината във вторник.

Освен Amazon и Activision други големи компании, в които нови групи работници наскоро гласуваха да влязат в синдикални организации, са Apple Inc, Starbucks Corp., Trader Joe's, Recreational Equipment Inc. и Chipotle Mexican Grill Inc.

За 12-месечния период, приключил на 30 септември, в Националния съвет по трудови отношения са подадени над 2500 петиции за синдикално представителство - 53% увеличение спрямо предходната година и най-висок брой от 2016 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:03 | 04.01.23 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още