fallback

Интернетът за Украйна коства на Илон Мъск по 20 млн. долара месечно

Компанията осигурява услуга, която е от съществено значение за успеха на украинската контраофанзива

17:46 | 19.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Всеки месец компанията на Илон Мъск Starlink, която осигурява интернет чрез сателити, губи по около 20 млн. долара от доставката на услугата в Украйна, съобщава Мъск в Twitter. В отговор на друг потребител на социалната мрежа той обяснява, че до този момент не е получил пари от Министерството на отбраната на САЩ за услугата, но "други държави, физически лица и компании" плащат за около 11 хил. от 25-те хил. сателита, които осигуряват услугата. Непокрити остават около 20 млн. долара.

No money from DoD, but several other countries, orgs & individuals are paying for ~11k/25k terminals (thanks!).

SpaceX is losing ~$20M/month due to unpaid service & costs related to enhanced security measures for cyberwar defense, but we’ll keep doing it (sigh).

— Elon Musk (@elonmusk) October 19, 2022

Преди седмица милиардерът разбуни духовете в Украйна, изпращайки сметката за интернета, който осигурява на страната, на Пентагона. Тогава той коментира, че не може вечно да поддържа безплатната услуга за Киев. С днешния (19 октомври) си пост обаче той отбелязва, че ще продължи да го прави.

Starlink осигурява услуги, които са ключови за украинските военни - сигналът от сателитите не може да бъде блокиран от руската армия и Украйна безпрепятствено ръководи операциите си чрез тази връзка.

Преди седмица Мъск коментира, че осигуряването на тази връзка ще коства поне 120 млн. долара до края на годината и към 400 млн. долара през 2023 година. В Киев отбелязаха, че разбират позицията на бизнесмена и го помолиха да продължи да доставя услугата, докато намерят решение, за да си платят сметката.

Водим преговори, коментираха от офиса на украинския президент.

Още на следващия ден обаче Мъск коментира, че въпреки че губи пари, а други компании получават милиарди от парите на данъкоплатците, ще продължи "безплатно да финансира правителството на Украйна".

Тази миникриза се разрази, след като Мъск публикува в Twitter предложение за мирен план между Русия и Украйна, който включва признаването на Крим за част от Руската федерация, защото е предаден по погрешка от Никита Хрушчов на Украйна, докато тя беше част от СССР.

Този коментар предизвика остри критики в Украйна, а посланикът на страната в САЩ написа и нецензурни коментари под поста на Мъск. Украинският президент Володимир Зеленски пък публикува на своя акаунт в социалната мрежа анкета дали светът харесва повече Мъск, който подкрепя Украйна, или Мъск, който подкрепя Русия.

Милиардерът коментира още, че има данни, че Русия се е опитала да разруши мрежата на Starlink в Украйна. Неофициално има коментари, че на това се дължи забавянето на контраофанзивата на украинската армия по някои от фронтовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:47 | 19.10.22 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още