fallback

Защо смартфоните в САЩ поевтиняват, докато всичко останало поскъпва?

Според американските власти в тази продуктова категория се наблюдава дефлация

17:36 | 18.10.22 г.

Следеният отблизо индекс на потребителските цени в САЩ продължава да сочи, че основната инфлация се движи на нива, наблюдавани за последно в средата на 80-те години на миналия век.

Цените на голямо разнообразие от стоки и услуги, включително храни, самолетни билети и бензин, са се повишили според последните данни, публикувани миналата седмица. На 12-месечна база общата инфлация се е ускорила до 8,2%.

Но една продуктова категория, попадаща в показателя, записва 22% спад, показвайки дефлация: смартфоните, пише CNBC.

Това може да изглежда нелогично. Повечето телефони са скъпи, а цените на най-добрите не спадат. През септември Apple пусна нови модели iPhone, които са на същите цени в САЩ като миналогодишните модели например. А високият клас устройства на Samsung струват 1800 долара тази година. Средната търговска цена на смартфоните продължава да се покачва на различните пазари по света.

Оказва се, че смартфоните не поевтиняват. Те стават все по-добри. Ето защо индексът на потребителските им цени (CPI) показва дефлация вместо ръст като при много други стоки.

Ето защо: Обикновено CPI включва сравнения на цените на идентични артикули, чиито цени не се променят значително на годишна база. Така че може да сравнява яйца с яйца например. Но в случая със смартфоните службата трябва да вземе предвид, че устройствата стават все по-добри с всяка година. Ако те се подобяват, а цената остава същата, тогава бюрото регистрира спад на цената.

„Имаше много спадове на индекса [на смартфоните]. И това всъщност до голяма степен е свързано с подобрения в качеството“, казва Джонатан Чърч, икономист в бюрото.

Два пъти годишно службата разглежда новите модели смартфони и измерва доколко са се подобрили – дали имат по-добри камери, дисплеи или други нови функции.

„При смартфоните говорим за неща като размер на екрана, RAM памет, скорост на процесора, предна или задна камера, дали е сгъваем и подобни неща“, казва Чърч.

След това бюрото прави „корекция на качеството“. Ако цената на новия iPhone не се повиши, но телефонът има нови функции, тогава CPI определя това устройство като по-ценно от старото и предполага, че потребителите получават повече стойност за същите пари.

Оценяването на размера на промените в качеството се случва по специален метод, а бюрото използва бази данни на трета страна, които включват спецификации на смартфоните.

Бюрото твърди, че цените на смартфоните намаляват от 2019 г.

По думите на Чърч телефоните могат да се развият до вид продукт, който ще претърпи увеличение на цените и инфлация, но скоростта на подобренията трябва да се забави.

„Наистина само в определен зрял момент от цикъла цената им ще започне да се покачва отново“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:37 | 18.10.22 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още