fallback

Руските производители получават все повече некачествена електроника

Санкциите удължават веригите на доставки и намаляват контрола на качеството, твърдят от индустрията

13:44 | 17.10.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Военните действия в Украйна изправиха производителите на телефони, компютри и друга техника в Русия пред неочакван проблем - рязко увеличение на брака в доставките на електроника, пише руското издание "Комерсант", позовавайки се на свои източници в индустрията.

Преди началото на войната некачествените компоненти са били около 2%, а сега делът им вече е 40%, посочват те. Причината е, че заради санкциите, производителите са принудени да купуват не директно от производителите, а от посредници и контролът върху качеството се снижава.

Вероятно този проблем ще доведе до повишаване на цената на продукцията на вътрешния пазар, предупреждават експерти. Удължава се и срокът за производството, допълват още източниците на изданието.

Проблемът се потвърждава от мениджъри на водещи производители в Русия. Веригите за доставки на електроника пострадаха по време на пандемията от коронавируса, а сега неуредиците се задълбочават, заявават те пред "Комерсант". Много от тях да принудени да купуват електроника от неоторизирани доставчици, които не отговарят за качеството на доставките.

Някои от компаниите опитват сами да купуват компоненти от Китай, но нямат никакъв опит и технологии да проверяват качеството на доставките, разказва и директорът на Центъра за съвременна електроника Иван Покровский. Но според него това е проблем, който засяга отделни компании, не цели индустрии.

От Министерството на промишлеността са категорични, че нямат информация за увеличаване на бракуваните доставки, допълва още "Комернаст".

Процентът на некачествените компоненти зависи от производителя, вида и количеството им,  коментират от един от производителите на смартфони и друга електроника в Русия - F+tech. Компанията отчита, че най-голям брак има при доставките на LCD-дисплеи.

За сглобяване на смартфон са нужни около 250 компонента, на сървър - над 1 хил., а определянето на качеството им на око е невъзможно, допълват оттам.

Удължаването на веригата на доставки - не директно от производителя, увеличава рисковете за брака, защото пада контрола, признава и изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на компютърни и информационни технологии Николай Комльов. Той обаче не мисли, че тов води до намаляване на качеството на руската продукция, защото преди да бъдат пуснати в експлоатация устройствата се тестват. Некачествените компоненти обаче се калкулират в цената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:44 | 17.10.22 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още