fallback

Защо в България все още сме далеч от средните европейски възнаграждения?

Много компании у нас предлагат дистанционна работа и в част от индустриите това се превръща в норма, каза каза Мария Шишкова, управляващ съдружник на AIMS Human Capital

21:41 | 09.08.22 г.

При най-високите нива на трудово възнаграждение в България се наблюдава уеднаквяване на цената на труда с тази в ЕС, но за другите все още сме далеч от средните европейски възнаграждения. Това каза Мария Шишкова, управляващ съдружник на AIMS Human Capital, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Специалистът коментира дали има охлаждане на пазара на труда в контекста на очакваната рецесия на фона на данните, идващи от САЩ, Великобритания и България. 

Безработицата не би трябвало да бъде проблем от макроикономическа гледна точка и много от работодателите биха казали, че все още се задъхват при намирането на хора, които са им необходими за техните производства и всякакви работни процеси, обясни Шишкова. 

"Безработицата може да се превърне в проблем и да започне да се покачва при по-продължителна и по-дълбока криза, свързана с европейските пазари. За разлика от предишни години, ние сме много по-свързани и събитията, случващи се там, по-директно ни се отразяват“, каза събеседникъг.

Шишкова напомни, че през последните години имаме много инвестиции в производства и услуги в България именно заради конкурентоспособността на българския трудов пазар.

„Затова моите очаквания са, че независимо от това какви са тенденциите на европейския пазар, при нас няма да бъде толкова силен ударът", коментира гостът.

"Много компании вече предлагат дистанционна работа и в част от индустриите това вече се превръща в норма. Това ще даде възможност на много интелигентни българи да получават достойни възнаграждения", каза още HR експертът

Вижте още от разговора във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
fallback